PANDEMIJA KORONE PRIKRILA STALNO PRISUTAN PROBLEM TRGOVINE LJUDIMA

Tekst: D. S.

Foto: TRT

Povodom Svjetskoga dana borbe protiv trgovine ljudima, koji je obilježen 30. srpnja 2020., kardinal Michael Czerny, dotajnik Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja Svete Stolice, osvrnuo u obraćanju medijima na dramatičnost i na raširenost te pojave koja obuhvaća sve zemlje iz kojih žrtve kreću, kojima prolaze i koje su njihovo finalno odredište. Naime, procjenjuje se da u svijetu ima oko 40 milijuna žrtava trgovine ljudima, a prema podacima Izvještaja o trgovini ljudskim bićima Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC), gotovo trećinu čine maloljetnici. Osim toga, 71 posto su žene i djevojčice. Međunarodna organizacija rada pak upozorava da je 21 milijun ljudi podvrgnut prisilnom radu koji je često povezan i sa seksualnim iskorištavanjem. Nadalje,, dramatična je pojava trgovina ljudskim organima o kojoj za sada nema točnih statističkih procjena.

Međunarodni Caritas, odnosno konfederacija 162 nacionalna Caritasa, zajedno s Kršćanskom mrežom za borbu protiv trgovine ljudima, ističu da je pojava COVID-19 usredotočio pozornost nacionalnih vlada na zdravstveno područje, te tako spriječio potrebnu transparentnost prema popratnoj šteti globalne pandemije, posebno na migrantima i neformalnim, odnosno nezakonitim radnicima, koji su sada još izloženiji trgovini ljudima i iskorištavanju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon