OVERBOOKING U RADNOM TJEDNU INSTITUCIJA EU U BRUXELLESU

Tekst: Panopticum

Foto: EU

Nakon proteklog blagdana Svih svetih u tjednu koji je pred nama institucije EU-a ponovno rade u punom pogonu. Naime, u tjednu od 8. do 12. studenog 2021. Europska komisija objavljuje jesenske ekonomske prognoze, a europski zastupnici okupit će se na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu, gdje se održavaju tri ministarska sastanka.

Tako se u utorak, 9. studenog 2021. u Bruxellesu sastaju ministri financija država članica EU-a koji će raspravljati o budućnosti fiskalne politike EU-a, rastu cijena energije i inflaciji.

U srijedu, 10. studenog 2021. zastupnici imaju u planu raspravljati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o rezultatima samita održanog 21. i 22. listopada 2021. Istog dana bi Europska komisija trebala predstaviti nacrt Strateškog kompasa, dokumenta usmjerenog na buduće razdoblje kojim se se želi osigurati zajedničko strateško usmjerenje u području sigurnosti i obrane Europske unije. Dokument bi trebao biti usvojen na proljeće 2022. godine za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. Osim toga, u srijedu i četvrtak u Bruxellesu se održava mini-plenarna sjednica Europskog parlamenta gdje će zastupnici glasati o novom zakonu koji obvezuje multinacionalne kompanije da objavljuju koliki porez plaćaju u svakoj od članica EU-a, zatim o uspostavi Agencije za azil, koja će zamijeniti dosadašnji Europski potporni ured za azil.

Nadalje, u četvrtak, 11. studenog 2021. će biti objavljene jesenske ekonomske prognoze u kojima Ekonomska Komisija iznosi makroekonomske procjene za EU i njezine članice dok će se ministri zaduženi za trgovinu sastat u okviru Vijeća za vanjske poslove na čijem  dnevnom redu je rasprava o reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO), zatim pripreme za sljedeću ministarsku konferenciju WTO-a te trgovinski odnosi između EU-a i SAD-a. Zastupnici će također u četvrtak predstaviti paket prijedloga mjera protiv akcija usmjerenih na ušutkavanje kritičkih glasova novinara i medija, zatim nevladinih organizacija, tzv. SLAPP tužbi te glasati o rezoluciji u kojoj se osuđuje zabrana pobačaja u Poljskoj, a koja je donesena još prije godinu dana.

Bogat radni tjedan u Bruxellesu završava u petak, 12. studenog 2021. kada se održava još jedan sastanak ministara financija, posvećen proračunu EU-a za 2022. godinu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon