OTVORENJE NOVE STAZE KARLOBAG – BAŠKE OŠTARIJE POVODOM 150 GODINA PLANINARSTVA U HRVATSKOJ

Tekst: Panopticum

Foto: TZ Karlobag

Povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, Osmica – društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, zatim Hrvatski planinarski savez, općina Karlobag i Turistička zajednica općine Karlobag pozivaju sve zainteresirane ljubitelje planina na otvorenje nove planinarske staze br. 61. KARLOBAG – BAŠKE OŠTARIJE na središnjem dijelu Velebita.

Mjesto okupljanja je u Karlobagu ispred Turističke zajednice u nedjelju, 21. travnja 2024. u 8.30 sati. Svečano otvorenje staze je u 9.30 sati a pohod na Velebit započinje u 10 sati.

Staza započinje u Baškoj dragi, desetak minuta od centra Karlobaga, na Jadranskoj  magistrali od Karlobaga u smjeru Zadra. Nova planinarska staza povezuje Karlobag i Baške Oštarije koristeći dobrim dijelom trase starih velebitskih cesta: Karoline i Terezijane, odnosno na neki način čini poveznicu Premužićeve staze, koja završava u Baškim Oštarijama, s morem, odnosno Karlobagom. Također staza prolazi zanimljivim krajobrazom sa prelijepim pogledima na otok Pag i vrhove srednjeg Velebita.

Kraj puta završava kod Hostela Baške Oštarije. Duljina puta iznosi 11,3 km a visinska razlika je 1083 m. Najviša točka nove planinarske staze br. 61 je vrh Basača na 1089 m. Prema stručnim procjenama vrijeme potrebno za obilazak na relaciji Karlobag – Baške Oštarije iznosi 4 h 20 minuta  a za povratak Baške Oštarije – Karlobag iznosi 3 h 45 minuta.

Priložena karta prikazuje trasu planinarskog puta Karlobag – Baške Oštarije. Izradu staze financirala je Turistička zajednica općine Karlobag. Za više informacija organizatori preporučuju da se obratite na e-mail: [email protected]

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon