OTVORENA IZLOŽBA „VANISHING POINT“ ŽELIMIRA FIŠIĆA

Tekst: S. Š. Š./Panopticum

Foto: DKNG

U petak,  25. lipnja 2021. otvorena je samostalna izložba pod nazivom “Vanishing Point” akademskog umjetnika Želimira Fišića u Domu kulture Nova Gradiška. Autor se predstavio s ukupno 11 radova iz recentnog ciklusa slika izvedenih u kombiniranoj tehnici na platnu. Jedan rad je po prvi put predstavljen javnosti upravo na ovoj izložbi.

Uz recentne radove iz ciklusa “Vanishing Point” posjetitelji su na izložbi mogli vidjeti i nekoliko radova iz ranijih ciklusa “Prolaznici” i “Rust never sleeps”. Izložbu je otvorila ravnateljica Doma kulture Nova Gradiška Danijela Juranović  te predstavila umjetnika i njegovo djelovanje. Izložba ostaje otvorena do 13. srpnja 2021. godine.

Opus Želimira Fišića karakterizira prepoznatljiv individualizirani likovni rukopis unutar kojeg spaja crtačko i slikarsko. S jedne strane, crtež čini osnovu u konstruiranju kompozicije i detalja čeličnih konstrukcija, koje su prisutne i u ranijim Fišićevim ciklusima, dok slikarsko pronalazimo u jednoličnim monokromatskim plohama boje, različitim teksturama i reljefnosti površine. Slike su izvedene u kombiniranoj tehnici akrila, tuša i flomastera dok kroz tehniku kolažiranja i završnog lakiranja autor postiže različite kvalitete površina plohe. Recentni ciklus problematizira temu prolaznosti i pitanje ljudske nemoći nad veličinom sudbine. Kroz kontrast boja, oblika i veličina Želimir Fišić ostvaruje posebnu, gotovo nadrealnu atmosferu koja utjelovljuje i prenosi njegove emocije, stanja i razmišljanja. Autor u ciklusu slika pod nazivom “Vanishingpoint” oblikuje masivne konstrukcije dehumaniziranih napuštenih prostora pri čemu slučajni prolaznici, povremeno i u liku autoportreta, djeluju kao da su aplicirani u prostor. Specifična atmosfera radova ostvarena je spajanjem različitih slikarskih i crtaćih tehnika, kontrastom boja, ali i kontrastom dimenzija gorostasnih urbanih vizura i uprizorenog ljudskog bića koje je posve disproporcionalno u usporedbi s opustošenim građevinama.

Želimir Fišić rođen je u Vinkovcima 10. rujna 1976. godine. Sudjelovao na više likovnih kolonija a 2008. godine je izabran među petnaest odabranih autora iz Hrvatske na zagrebačkoj i riječkoj izložbi “Novih fragmenata”.  Radi na mjestu prof. stručnih predmeta u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku i kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na Odjelu društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Živi u Vinkovcima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon