OTVORENA IZLOŽBA STAKLA ANTONA VRLIĆA U GRADSKOJ GALERIJI CRIKVENICE

Tekst: S. Š. Š.

Foto: P. A.

U petak, 3. lipnja 2022. u Gradskoj galeriji Crikvenica svečano je otvorena samostalna izložba pod nazivom „Janus“ akademskog umjetnika i profesora na zagrebačkoj i riječkoj likovnoj akademiji Antona Vrlića. Autor se predstavio selekcijom fascinantnih recentnih radova u staklu i crteža na papiru koji zaokružuju jedno životno poglavlje. Iako je diplomirao slikarstvo, od samih početaka Anton Vrlić u svom izričaju koristi staklo integrirajući ga na najrazličitije načine u svoj rad, a posljednjih 30-ak godina posvetio se staklu i kao samostalnom mediju.

Izložba “Janus” predstavlja iznimno zanimljiv splet životnih okolnosti koje su izražene u nizu staklenih skulptura te radova izvedenih u paus papiru. Kao osnovno gradivno sredstvo Anton Vrlić koristio je staklene ploče koje su godinama padale s pročelja zagrebačke Galerije Gradec, a koje je oblikovao i dizajnirao autorov profesor i mentor Raoul Goldoni. U dužem vremenskom periodu Vrlić je sakupio preko tonu staklenih ploča koje je potom preoblikovao u nove vrijednosti izražene kroz reljef i pune forme. Radovi u staklu nastali su termičkom obradom u peći, potom su rezani i polirani kako bi se dodatno naglasila uloga svjetla kao gradivnog elementa skulptura. Istovremeno, staklo je kombinirano sa žbukom, pigmentom za zid, a sve zajedno je transformirano u toplini peći čime su do izražaja došla Vrlićeva traganja za nervaturom opne.

Na otvorenju izložbe nova ravnateljica Gradske galerije Crikvenica Andrea Car Avdagić pozdravila je sve prisutne te izrazila zadovoljstvo što Gradska galerija Crikvenica ima priliku prezentirati recentni ciklus eminentnog hrvatskog umjetnika Antona Vrlića. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je prezentirani ciklus staklenih objekata, skulptura, reljefa i crteža posjetiteljima te istaknula kako su prolaznost i transformacija glavne odlike aktualnog ciklusa radova Antona Vrlića pri čemu se bog Janus nametnuo kao logična inspiracija i počelo svega.

Umjetnik Anton Vrlić pozdravio je sve prisutne, zahvalio kustosici i ravnateljici Gradske galerije Crikvenica na ugodnoj i profesionalnoj suradnji te izrazio zadovoljstvo realizacijom izložbe. Osim toga, najavio je kako ove godine odlazi u mirovinu i planira u narednim godinama još aktivnije posvetiti se umjetničkom stvaralaštvu i izložbama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon