OTVORENA IZLOŽBA SLOVENSKIH UMJETNIKA DANTEOVI KRUGOVI U DOBA KORONE

Tekst: M. Š.

Foto: MP

U muzeju Prigorja je u četvrtak, 2. rujna 2021. otvorena zanimljiva izložba radova 18 slovenskih likovnih umjetnika tematski vezana uz 700. obljetnicu smrti jednog od najvećih pjesnika srednjega vijeka Dantea Alighieria. Izložba je realizirana u međunarodnoj suradnji Muzeja Prigorja, Likovnoga društva Kranj i Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara. Nazočnima su se ispred Muzeja Prigorja kratko obratile Morena Želja Želle, ravnateljica Muzeja i Sanda Stanaćev Bajzek, predsjednica HULULK-a, te Tihomir Milovac, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Naime, aktualnošću tematike koja opisuje svakidašnjicu dok se borimo sa Covidom-19 prikazana je još jednom slika uplašenog čovjeka smještenog između pakla i neba i to upravo na način kako to čini Dante Alighieri u svom alegorijskom djelu Božanska komedija, vodeći nas kroz krugove pakla tadašnjeg čovjeka, razapetog između politike, morala, vjere i tadašnjih znanstvenih spoznaja.

O samoj izložbi govorila je slovenska umjetnica Irena Gayatri Horvat dok izložba slovenskih likovnih umjetnika, članova LD Kranj predstavlja nastavak dugogodišnje međunarodne suradnje Likovnoga društva Kranj i HULULK-a.

Izložba je otvorena do 20. rujna 2021. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon