OTVORENA IZLOŽBA „PALMIŽANSKI PAUNOVI“ LJUBICE D. BUBLE

Tekst: R. F.

Foto: R. K. M.

Izložba skulptura »Palmižanski paunovi« kiparice Ljubice D. Buble otvorena je na terasi i u Art galeriji Palmižana na Svetom Klementu 24. lipnja 2019. Izložba će biti otvorena do 24. kolovoza 2019. godine.

Ljubica Buble vrsna je Hrvatska kiparica koja na žalost nije dovoljno eksponirana u Hrvatskoj likovnosti. Kao mladu umjetnicu uvelike ju je hvalio njen mentor, slavni kipar Branko Ružić i proricao joj značajnu ulogu u hrvatskom kiparstvu. Potvrđivali su to i najbolji od povjesničara umjetnosti koji su s hvalospjevima dočekivali njene izložbe u značajnim hrvatskim izložbenim prostorima Zbog obitelji Ljubica Buble napustila je Zagreb i preselila se u miran, izolirani vrt malog gradića Trogira. Kiparski svijet umjetnice Buble raste u području očaranosti, dirljivosti i neograničene fantazije, koja u istome i u sličnom, naizgled minimalnim varijacijama, prosijava uvijek iznova svježinu još nedočitanoga.  Naime, Ljubica D. Buble je svom impresivnom umjetničkom vrtu flore i faune poput drveća, koza, mačaka i ptica,  dodala i sveprisutne paunove Dagmar Meneghello s Palmižane.

Da podsjetimo, Palmižana je uvala i istoimeni pansion na Svetom Klementu poznatih Paklenih otoka nedaleko grada Hvara, ali manje je znano kako je to ujedno i omiljena umjetnička kolonija. Desetljećima se hrvatski umjetnici sastaju i svojim radovima obogaćuju stoljetni posjed obitelji Meneghello koji postoji još od 1906. godine. Uz njega je i arboretum koji je zaslugom te obitelji uzgojen na Svetom Klementu iako je to otok bez vode, tako da tu danas usprkos tome cvate na tisuće raznovrsnih mediteranskoh cvjetova.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon