OTVORENA IZLOŽBA „NOVOJ GRADIŠKI NA DAR“ ŽELJKA SUBIĆA

Tekst: S. Švec Španjol

Foto: PA

U petak, 27. studenog 2020. u galeriji Gradskog muzeja Nova Gradiška otvorena je izložba slika umjetnika Željka Subića. Na izložbi je predstavljeno 30-ak radova Željka Subića od najranijih djela nastalih sredinom 60-ih godina XX. stoljeća prije autorovog upisa na Akademiju likovnih umjetnosti pa do recentnih djela nastalih u 2020. godini. Izložba ostaje otvorena do 19. veljače 2021. godine.

Autor je na izložbi kao likovni motiv ponovno otkrio zemlju, a zahvaljujući svojoj iskrenosti i dosljednosti, prepoznao je prirodno osjećanje unutarnje strukture krajolika. Jednoj od najstarijih likovnih tema pristupio je posve individualno i stvorio likovni izričaj koji ujedinjuje klasično i suvremeno, sveprisutno i jedinstveno, fizičko i duhovno, logičko i emocionalno, svačije, ali primarno svoje.

Prepoznatljivi umjetnički opus Željka Subića odraz je njegova promišljanja umjetnosti i ideja koje su ga nadahnjivale u neprestanom istraživanju i pronalaženju novih mogućnosti likovnoga izričaja. Kroz više od pola stoljeća Subić uporno i dosljedno, razvija svoju kreativnu misao i stvara, jedan za drugim, svoje prepoznatljive umjetničke cikluse iz kojih iščitavamo bitne sastavnice njegova umjetničkog individualizma.

Gradski muzej se ovom izložbom, na najljepši mogući način, pridružuje obilježavanju Dana grada Nove Gradiške u 2020. godini. Na otvorenju izložbe ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška Marija Mihaljević istaknula je vrijednost i važnost ove značajne donacije budući je akademski slikar Željko Subić darovao Gradskom muzeju Nove Gradiške, a samim time i svim žiteljima Nove Gradiške, 65 djela uključujući i osobne dokumente i fotografije, kao i vrijedne plakate. Ova iznimno vrijedna donacija odabir su autora iz njegova bogatog umjetničkog stvaralaštva i, na neki način, ujedno su presjek i kratka retrospektiva koja obuhvaća, od najstarijih do najnovijih, radove iz različitih umjetničkih ciklusa. Zacijelo, riječ je najvećoj donaciji umjetnina, kako u povijesti Muzeja tako i grada Nove Gradiške.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon