OTVORENA IZLOŽBA NIKOLE PJEVAČEVIĆA U GALERIJI KRANJČAR

Tekst: A. G. P./V. B.

Foto: GK

U ponedjeljak, 20. lipnja 2022. godine u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvorena je izložba pod nazivom „Na običnom tlu“ mladog likovnog umjetnika Nikole Pjevačevića.

Kako uvodno navodi kustos izložbe Vanja Babić, umjetnik je tijekom proteklih nekoliko godina uspio izgraditi zanimljiv, originalan i vizualno potentan način slikanja koji dosljedno generira iz naglašeno redukcionističkih métierskih principa odnosno postupaka.

Naime, njegovi radovi velikih dimenzija zanimljivih slikarskih ugođaja podsjećaju više svojevrsnim crtežima na platnima. Razlog za to, dakako, krije se u činjenici da umjetnik stvara u primarno crtačkoj tehnici ugljena u kojima je ponekad posegnuo i za bijelom kredom gdje je moguće zamijetiti posvemašnje odsustvo bilo kakvih linija.

U prizorima koje umjetnik oslikava riječ je o svojevrsnim noćnim krajobrazima, u nekim primjerima i prizorima neba. Dominira priroda, odnosno jasne naznake drveća i planina, s tek ponekom reminiscencijom na čovjekovu nazočnost posredstvom kakve kuće odnosno izvora umjetnog svjetla, kojega slikar, baš poput pogleda na oblacima djelomično prekriven mjesec, dočarava služeći se bijelom kredom. Na taj način umjetnikovi prizori odišu zavodljivom tajanstvenošću i nedokučivošću gdje su isti istodobno kontemplativni i pomalo zastrašujući.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon