OTVORENA INTERNETSKA PLATFORMA ZA PRISTUP KRATKOMETRAŽNIM HR FILMOVIMA

Tekst: Panopticum

Foto: Zagrebdox

Croatian.film, nova internetska platforma koja besplatno prikazuje hrvatske kratkometražne filmove koji unatoč kvaliteti nakon nastupa na festivalima nerijetko ostanu nezapaženi, predstavljena je u srijedu, 5. veljače 2020. u Zagrebu. Nositelj projekta je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, koja je na www.croatian.film okupila 118 filmova i niz popratnih tekstova, a očekuje da će se taj broj bitno povećati, te da će s vremenom portal obuhvatiti sve filmske forme.

Izvršni direktor Zagreb Film Festivala Hrvoje Laurenta rekao je da je portal napravljen kako bi se u javni prostor vratili kratkometražni filmovi, osobito zato što Hrvatska ima respektabilalnu produkciju kratkog metra – HAVC je od osnutka sufinancirao skoro 450 kratkometražnih filmova. Nadalje, Laurenta smatra iznimno važnim što su filmovi dostupni i prilagođeni za gledanje na mobitelu, tabletu, računalu ili televizoru, a s obzirom na to da su tekstovi preveden i na engleski, a i filmovi imaju engleske titlove, vidljivost domaće produkcije prijeći će granice Hrvatske. Osim samih filmova platforma donosi baze podataka o njima, o filmskim profesionalcima i produkcijama, vijesti, kolumne, intervjue, popis filmskih festivala, a daje i mogućnosti prijave i komentiranja sadržaja.

Portal croatian.film sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture u sklopu Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra u sklopu Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon