OTVOREN NOVI VIDIKOVAC I VATROGASNI PAVILJON U NP MLJET

Tekst: M. Š.

Foto: Fotoklub Klik

Dizajnerski kolektiv Numen/For Use, poznat po prostornim instalacijama, dizajnu namještaja i stvaranju scenografija za kazališne predstave, nedavno je realizirao projekt na otoku Mljetu, gdje su projektirali infrastrukturni paviljon smješten na 235 metara visokom vrhu Nacionalnog parka. Paviljon je istovremeno osmatračnica za vatrogasce te vidikovac za planinare i sve brojnije rekreativce. Izgrađen je po ekološkim principima, a formom i materijalima predstavlja zanimljiv prostorni detalj u otočkom ambijentu.

Ovom izgradnjom Nacionalni park Mljet pokazao je kako jednostavni, infrastrukturni objekt, namijenjem prvenstveno djelatnicima Parka i lokalnim vatrogascima, može istovremeno biti i ekološki prihvatljiva prostorna atrakcija.

Paviljon je smješten na uzvisini Montokuc, najistaknutijem vrhu zapadnog dijela otoka Mljeta. Oduvijek je predstavljao optimalnu osmatračku točku s koje se vidi gotovo cijeli prostor Nacionalnog parka. Naime, vatrogasci s Montokuca već desetljećima stražare kako bi uočavanjem požara što brže pokrenuli protupožarnu akciju. Prijašnji objekt koji su osamdesetih godina sami izgradili zamijenjen je ovim novim montažnim paviljonom koji, uz primarnu vatrogasnu funkciju, pruža i dodatnu atrakciju s vidikovcem za sve veći broj turista koji posjećuje prirodne ljepote otoka Mljeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon