OTVOREN NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE NA GRUPNOJ ŽIRIRANOJ IZLOŽBI ILUSTRACIJA „GORKA SLIKA“

Tekst: T. Rajić/Panopticum

Foto: NK Vrbovec

U organizaciji Udruge Artoratorij 3. siječnja 2024. otvoren je natječaj za izlaganje na grupnoj žiriranoj izložbi ilustracija pod nazivom GORKA SLIKA. Na prijavu na natječaj se pozivaju mladi umjetnici do 35 godina starosti do zaključno 8. ožujka 2024. godine, do kada je natječaj otvoren.

Povod za raspisivanjem natječaja je inspiriran životom jedne od najčitanijih književnica, prve profesionalne političke novinarke i pionirke feminizma u Hrvatskoj, Vrbovčanke Marije Jurić Zagorke.

Namjera je kroz prizmu Zagorkinog lika i djela, njenog izazovnog životnog puta i iznimnog književnog i novinarskog opusa pozvati umjetnike da inspirirani navedenim stvore vlastite likovne ilustracije. Otvorenje izložbe je planirano u ožujku 2024. u prostoru Udruge Artoratorij u Vrbovcu.

Ova izložba predstavlja drugo izdanje skupne izložbe posvećene Mariji Jurić Zagorki, a s ciljem prezentacije mladih suvremenih umjetnica i umjetnika. Prva u nizu takvih izložbi je bila uspješno provedena skupna žirirana izložba „Iskra“ inspirirana opusom vrbovečke književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi 2022. godine, a zatim i prva skupna izložba „Gorka slika“ koja se održala u ožujku 2023. godine. Ovoga puta, ponovno, kroz isti koncept i naziv grupne izložbe, traže se najbolje ‘gorke’ ilustracije.

Natječaj i izložba se koncepcijski naslanjaju na natječaj „Za najbolju Gorku priču“ čija je idejna začetnica Irena Skopljak Barić, a u organizaciji Narodne knjižnice Vrbovec; nastojeći povezati književnost i likovnu umjetnost kroz lik M. J. Zagorke.

U Zagorkinom životu te njenom književnom, novinarskom i feminističkom djelovanju moguće je prepoznati motive koji bi mogli biti inspirativni umjetnicima za likovno stvaranje. Stoga se autori  pozivaju da na slobodan način tumače Zagorkin život i djelovanje te da im to bude samo polazišna točka i inspiracija za stvaranje vlastitih likovnih djela. Izložba je zamišljena kao zbir likovnih radova u formi ilustracije, nastalih različitim tehnikama i stilovima.

Kustosica izložbe je Tina Rajić, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja. Članovi žirija za odabir radova su kustosica Rajić, zatim Verena Jakuš, Ivan Mak i Sanja Tarandek. Više o samom natječaju, kao i svu potrebnu dokumentaciju, možete pronaći na internetskoj poveznici: GORKA SLIKA

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon