OTVOREN LITERARNI NATJEČAJ MEĐIMURSKE UDRUGE MLADA PERA

Tekst: Gorkić Taradi

Foto: Udruga Mlada pera

U sklopu projekta “Neje Međimurje tuliko malo kuliko sam jo veliki” udruga Mlada pera iz Čakovca bira “Najprefriganke” i “Najprefrigance” Međimurja među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali preko literarnog natječaja.

Zadatak učenika je da na veseli način napišu zašto su oni važni za Međimurje a samim time važnost Međimurja za Hrvatsku pa i cijeli svijet. Učenici u svom tekstu (poezija ili proza) moraju koristiti humor u obliku šale, ironije, sarkazma pa čak i preko cinizma.

Naime, naša djeca se često pitaju što čine i kako čine, promišljaju o sebi i postavljaju si pitanja kakva su ona zapravo. Na taj način stvaraju sliku o sebi i to traje cijeli život, ali u periodu školovanja je to najintenzivnije. Zbog toga učenici preko literarnog rada daju do znanja koliko su samopouzdani i samosvjesni, a zbog česte online nastave, nemogućnosti druženja i socijalizacije postoji potreba za (p)okretanjem njihovog raspoloženja u vedre tonove.

Podsjetimo, djeca su neprestano izložena međusobnom uspoređivanju od vrtića preko škola, raznim grupama slobodnih aktivnosti i primjećuju koje su im prednosti, a koje slabosti. Trebaju se prihvatiti onakvima kakvi jesu s ciljem razvijanja pozitivnih strana, ali i prihvaćanja svojih slabosti bez negativnog vrednovanja i gubljenja samopouzdanja i smanjivanja samosvijesti. Dijete koje ima dobro razvijenu samosvijest manje je ranjivo, ima bolje odnose s drugom djecom i odraslima, sretnije je i uživa u životu. Razvijeno samopouzdanje kod djeteta, ne znači da dijete ima dobru sliku o sebi. Mi želimo da nam se djeca prikažu dobrom slikom i tako pojačaju svoju samosvijest.

Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu udruge a mogu biti na kajkavskom književnom jeziku, kajkavskom narječju ili hrvatskom jeziku. Između svih autora bira se 10 najkreativnijih koji osvajaju titulu Najprefriganke ili Najprefriganca Međimurja što će svaki pobjednik dobiti ovjekovječeno na plaketi. Također, svaka Najprefriganka i svaki Najprefriganec osvajaju i novčane nagrade donirane od sponzora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon