OTVOREN JE OVOGODIŠNJI FESTIVAL ZNANOSTI

Tekst: dr.sc. T. Marjanac

Foto: T. Marjanac

U ponedjeljak 24. travnja 2023. otvoren je ovogodišnji Festival znanosti, 21. po redu, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovogodišnji Festival znanosti se istovremeno odvija u 34 grada, pa i na otocima Hvaru, Lastovu i Rabu!

Otvorenje Zagrebačkog dijela Festivala znanosti održano je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla koji je središnje mjesto događanja za Zagreb, ali nije i jedino, jer se pojedini dijelovi programa održavaju u prostorijama nekih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Centrima za kulturu i u knjižnicama, ukupno na čak 14 lokacija.

Ovogodišnji Festival u Zagrebu ugostio je čak 7 izložaba, među kojima su izložba znanstvene fotografije “Okusi znanosti”, izložba posvećenu fosilima “Fosili na drukčiji način …” i izložba o leptirima, te izložbu publikacija i dokumenata o Nikoli Tesli, koje se može obići svih dana održavanja Festivala. Zagrebački Festival znanosti obuhvaća 64 predavanja, 138 radionica, i 42 prezentacije. U sveukupnom programu u svim gradovima angažiralo se preko 2000 popularizatora znanosti s više stotina događanja.

Slika 1: Dio izložbi u Tehničkom muzeju

Svečanosti otvorenja prisustvovala je gđa. Amalija Babić, Načelnica Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj Uprave za znanost i tehnologiju Ministaratva znanosti i obrazovanja, Prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. Tomislav Mlinarić, te izaslanica Gradonačelnika Zagreba gđa. Madeleine Wolf, voditeljica Odjela za tehničku kulturu u Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade, koja je i otvorila Festival. Svečanoj atmosferi doprinio je ženski vokalni sastav “Rezonanca” s Fakulteta Elektronike i Računarstva.

Slika 2: Dio atmosfere na Festivalu

Slika 3: Mladi i djeca su najbrojniji i najvredniji posjetitelji

Tema ovogodišnjeg Festvala znanosti je “Priroda i društvo”, a sva su događanja posve besplatna. Manifestacija se održava od 24. do 29. travnja 2023. u vremenu od 10 do 20 sati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon