MOSKOVSKI OTPRAVNIK POSLOVA

 

F.Vucak

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.ika.hr

Nakon više od godinu i pol dana što Republika Hrvatska nije imala veleposlanika u jednoj od najvažnijih zemalja svijeta,  tehnička vlada Republike Hrvatske, tj. tehnički ministar Miro Kovač početkom rujna 2016. godine imenovala je privremenog otpravnika poslova u Ruskoj Federaciji sa sjedištem u Moskvi u osobi Vučak Filipa. Vučak je bivši veleposlanik RH u Španjolskoj i Vatikanu. Osim privremenog otpravnika poslova diplomatsko osoblje u veleposlanstvu RH u Moskvi sačinjavaju još pukovnik Ljubomir Šakić – vojni izaslanik, Maja Foretić Pećnik – ministar savjetnik, mr.sc. Rina Eterović Goreta – diplomatski savjetnik, Siniša Ivanec, diplomatski savjetnik, Vera Belina – prvi tajnik i Maja Ivanec – drugi tajnik.

ČUDNO PREDIZBORNO IMENOVANJE

Za odlazak na diplomatsko mjesto privremenog otpravnika poslova u neko hrvatsko veleposlanstvo nije potrebna višemjesečna procedura koja uključuje pisani prijedlog ministra kao ni supotpis predsjednice RH i predsjednika Vlade pa nakon toga saslušanje predložene osobe u saborskom Odboru za vanjsku politiku, već odabrana osoba odlazi na spomenuto diplomatsko mjesto diskrecionom odlukom ministra vanjskih poslova. Osim toga, predložena osoba ne treba ni agreman zemlje primateljice. Nadalje, slanje privremenog otpravnika poslova na izuzetno važno diplomatsko mjesto u Rusku Federaciju tjedan dana prije parlamentarnih izbora i nekoliko mjeseci od redovnog izbora veleposlanika šalje suspektnu političku poruku zemlji primateljici i to u najmanju ruku o nepoznavanju elementarnih pravila diplomacije. Naime, velik broj karijernih diplomata iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH našao se u vakuumu između ostavke stare vlade RH i prijevremenih parlamentarnih izbora, te je zbog toga stopiran i stavljen na čekanje odlazak gotovo 17 već predloženih veleposlanika koji su već bili spremni na polazak u svoja odredišta tijekom ovog ljeta.

REPOVI IZ PRETVORBE I PRIVATIZACIJE

I prethodno diplomatsko ustoličenje Vučak Filipa u Vatikanu prije nekoliko godina obavljeno je također na izuzetno sumnjiv način. Iako je na prvi pogled sve bilo poklopljeno zakonom, imenovanje Filipa Vučka u Vatikan realizirano je ispod svake zakonske razine, i tada s vrlo neizvjesnim posljedicama za Hrvatsku s obzirom da su tada mnogi upozoravali na tragičnu razinu njegovih sposobnosti i morala, zamagljenih zvonkim diplomatskim titulama, uglavnom zbog drugovanja s Ivom Sanaderom u splitskom sjemeništu. Osim u Vatikanu, i veleposlanički mandat Vučak Filipa u Madridu ostao je obilježen s nekoliko uzastopnih gostovanja Sanaderove omiljene klape «Brodosplit» iz Trogira. Ime uvaženog moskovskog privremenog otpravnika poslova i bivšeg veleposlanika Vučak Filipa spominje se i u skupini povlaštenih dioničara dubrovačkog Atlasa koji su se «dobro potkožili» prilikom kriminalne prodaje dionica dubrovačke putničke agencije sredinom ratnih devedesetih godina čileanskom poduzetniku hrvatskih korijena, Androniku Lukšiću te knjigovođi ZAMP-a i vlasniku propale Adriatice-net, Marku Vojkoviću.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon