OTKRIĆE: MAUROVIĆ, FUIS… I „CHAGOS“

Tekst: Veljko Krulčić

Foto/ilustracija: A.M./M.V.

Opće je mjesto domaće pop-kulture i povijesti stripa na ovim prostorima kako je puna, prava suradnja između dva genijalca, svakog u svom fahu, ilustratora i crtača stripova Andrije Maurovića (1901. – 1981.) i novinara i spisatelja Franje Fuisa (1908. – 1943.) započela u studenom 1936. godine kada je taj tandem, u razmaku od svega nekoliko dana, startao sa svojim prvim zajedničkim stripovima.

„LUTALICA CHAGOS – BROD SMRTI“

Podsjetimo se, u zabavnom tjedniku „Oko“ u broju 36 s nadnevkom od 14. studenog započeo je njihov strip „Lutalica Chagos – Brod smrti“, a tri dana kasnije u dnevnom listu „Novosti“ strip s unekoliko sličnom žanrovskom i tematskom matricom „Kugina jahta“. Oba izdanja su bila pod okriljem iste novinske kuće smještene u Masarykovoj br. 28.

Smatralo se da su i jedna i druga strip priča bila originalna djela pisana za strip nastala u mašti samog Franje Fuisa, pisca koji je definitivno obožavao more, mornare, egzotična mjesta, pustolovine, a koji je tada kao 28-godišnjak bio stalni namještenik „Novosti“ i u punoj kreativnoj snazi, o čemu je dosad napisano nebrojeno tekstova.

TJEDNIK „KULISA“

Međutim, istražujući ilustrirani tjednik „Kulisa“ (koji je izlazio od 1927. do 1941. godine, s jednogodišnjim prekidom), jedan od najvažnijih i najkvalitetnijih međuratnih zagrebačkih i hrvatskih listova posvećen filmu, kazalištu, književnosti, umjetnosti, društvenom životu, sportu i tome slično, došli smo do zanimljivog i do sada nepoznatog otkrića!

„Lutalica Chagos“ s dodatkom u naslovu  „Brod smrti“ je pripovijetka (opsega osam kartica teksta) koja je svjetlo dana ugledala u „Kulisi“ od 17. lipnja 1934. godine, dakle tridesetak mjeseci ranije nego što je istoimeni strip počeo izlaziti u „Oku“.

Sam strip „Lutalica Chagos – Brod smrti“ nije adaptacija istoimene novele, ali se temelji na njezinom osnovnom motivu, ali i takav kakav je pokazuje nedvosmislenu povezanost i propulzivnost popularnih medija tog razdoblja u našem žurnalizmu.

VAŽNA KARIKA

Zanimljivo je istaći kako je upravo Andrija Maurović većinu pripovijedaka, novela i priča koje je Franjo Fuis objavio u „Kulisi“ tijekom 1934. godine ilustrirao (sjajno bi bilo na jednom mjestu sakupiti sve umjetnikove ilustracije iz „Kulise“, jer one su važna karika u budućem Maurovićevom strip-stvaralaštvu, te opće prihvaćenoj tezi da je autor od samog početka pokazao vrhunski nivo kao crtač stripova), ali „Lutalicu Chagos – Brod smrti“ nije.

„Kulisa“ je, pripomenimo, veliku pažnju posvećivala fotografijama i ilustracijama, pa gotovo da i nema teksta, ni novinskog priloga koji nije bio opremljen ili crtežom ili fotkom.

Dvije ilustracije, svaka na svoj način dojmljiva i ekspresivna, koje su pratile Fuisovu pripovijetku „Lutalica Chagos – Brod smrti“ nacrtao je M. Vrečko, o kojemu nam nisu dostupne informacije, osim što smo na njegov potpis naišli i na još nekim drugim ilustracijama iz toga vremena u „Kulisi“.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon