OTKRIĆE FOTONA NAJVIŠIH ENERGIJA U PROVALI GAMA-ZRAČENJA

Tekst: R. F.

Foto: TMNT

U kinodvorani Tehničkog  muzeja Nikola Tesla u Zagrebu  u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. s početkom u 18 sati, doc. dr. sc. Dario Hrupec održat će znanstveno-popularno predavanje pod nazivom “Otkriće fotona najviših energija u provali gama-zračenja”. Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni muzeja u radno vrijeme ili prije početka predavanja. Broj ulaznica je ograničen.

Nakon više od dva desetljeća predanog traganja, Čerenkovljevi teleskopi MAGIC, smješteni na opservatoriju na La Palmi, ostvarili su svoj krajnji cilj: detektirali su fotone vrlo visokih energija iz jedne spektakularne kozmičke eksplozije nazvane GRB 190114C.
Otkriće je ostvareno u siječnju 2019. godine, a rezultate je u studenom 2019. objavio prestižni znanstveni časopis Nature. U predavanju će biti predstavljeni teleskopi MAGIC: njihova kratka povijest, osnovna načela rada i doprinos hrvatskih astrofizičara. Konačno, bit će pokazano što se o provalama gama-zračenja dosad znalo, a što se spoznalo iz MAGIC-ove detekcije događaja GRB 190114C.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon