OTAPANJEM LEDA NA GRENLANDU U ZADNJIH 20 GODINA RAZINA SVJETSKIH MORA PORASLA ZA 1,2 CM

Tekst: Panopticum

Foto: Polar Portal

Prema rezultatima najnovih mjerenja ledeni pokrov Grenlanda je u proteklih 20 godina izgubio 4.700 gigatona leda. Ta količina otopljenog leda je pridonijela porastu ukupne morske razine za 1,2 cm. Osim toga, u blizini velikih izlaznih glečera, ledeni pokrov se stanjio za nekoliko metara godišnje, a područje stanjivanja se povećalo u usporedbi s ranijim mjerenjima.

Ovi podaci iz danskog eksperimenta za oporavak gravitacije i klime (GRACE) ažurirani su posljednji puta u kolovozu 2021. godine a početak znanstvenih mjerenja na Grenlandu započeo je u travnju 2002. godine.

Podsjetimo, ekvivalent 4.700 gigatona leda iznosi otprilike volumenu od 4.700 km3 vode. Da bi se prostorno sagledala navedena količina vode iz otopljenog leda, za usporedbu može poslužiti podatak kako je taj volumen vode dovoljan da prekrije cijelu površinu Sjedinjenih Američkih Država s visinom vodenog stupca od 50 cm.

Detaljne informacije o klimatološkim promjenama na Grendlandu s preciznim podacima dostupne su na englenskom jeziku putem internetske stranice Polar Portal na poveznici: https://bit.ly/3Hfw4cH. Internetska stranica Polar Portal objavljuje i predstavlja danske arktičke istraživačke institucije koje ažurirano objavljuju stanje dviju glavnih komponenti Arktika – Grenlandskog ledenog pokrova i morskog leda koji ga okružuje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon