OSTACI NEDAVNO PALOG METEORITA PRONAĐENI KOD NOVOG MESTA

Tekst: R. F.

Foto/Video: Delo/Ž. Ž./STA

U nedjelju, 8. ožujka 2020. u Prirodoslovnom muzeju Slovenije održana je tiskovna konferencija gdje je predstavljen pronađeni dio meteorita homdrita, odnosno kamenog meteorita koji sadrži hondre, mala okrugla zrna od neoksidiranog željeza, težine 203 grama nakon što je 28. veljače 2020. eksplodirao nad Slovenijom i Hrvatskom. Pronađeni komad svemirskog superbolida je dobio ime Novo mesto prema mjestu pronalaska. No, čini se da Republika Slovenija predstavlja magnet za meteorite. Uz novopronađeni meteorit, do sada su na područje Slovenije pala četri meteorita koji se nalaze i u međunarodnoj bazi podataka, a njihovi ostaci su pronađeni nedaleko mjesta Avče, Jesenice, Javorje i Jezersko.

Da podsjetimo, meteorit, za kojeg se procjenjuje da je bio težak od pet do šest tona, prije tjedan dana se srušio uz vrlo uočljiv bljesak i uz popriličnu količinu buke nad jugoistočnom Slovenijom, odnosno nad sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske. Međutim, zasad, neslužbeni podaci Geološkog zavoda Slovenije ukazuju da je možda nedavno pali meteorit imao masu od gotovo 40 tona s promjerom većim od 4 metra. Meteoriti su nakupine minerala koji imaju svoje podrijetlo u svemiru, a sa sobom nose više od milijune godina stare dokaze o vremenu kada se formirao naš sunčev sustav i zato su važni kao svjedoci nastanka svemira.

Konferenciju za medije održanu u slovenskom Prirodoslovnom muzeju povodom otkrića dijelova palog meteorita u okolici Novog mesta možete pogledati na niže priloženom videu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon