OSIM GUBITAKA CA IMA I NAJNIŽI LF MEĐU ZRAČNIM PRIJEVOZNICIMA U EU

Tekst: B. D.

Foto: CA

Domaći zračni prijevoznik Croatia Airlines, iako je ostvario gubitak od 147,4 milijuna kuna u prvom polugodištu 2021. godine u svom priopćenju za javnost od petka, 30. srpnja 2021. navodi kako je u poslovanju ostvaren pozitivan pomak od 25,8 milijuna kuna u odnosu prvo polugodište 2020.godine.

Nadalje, a prema istom priopćenju zrakoplovi Croatia Airlinesa u razdoblju od siječnja do lipnja 2021. obavili su ukupno 5421 let i prevezli 208.657 putnika, što je 37 posto manje putnika u odnosu na prvih šest mjeseci 2020. godine. Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 15 posto  što u brojkama iznosi 71.367 putnika, a u međunarodnom redovitom prometu za 46 posto odnosno 131.181 putnik, dok je u izvanrednom prometu odnosno charteru prevezeno osam posto više putnika u odnosu na isto razdoblje lani tj. 6109 putnika. Putnički faktor popunjenosti kabine (LF) iznosio je 45.3 posto, što je 13.4 postotnih bodova manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2020. godine ipredstavlja jedan od najnižih LF među prijevoznicima u EU.

Među većim bedastoćama u najnovijem priopćenju se navodi kako će Croatia Airlines tijekom ljetne sezone, iako sezona samo što nije završila, na letovima iz odredišta u EU prema Hrvatskoj planira ponuditi više od 80 tisuća sjedala mjesečno, a u suradnji s turoperatorima predviđeno je više od 200 turističkih čartera, odnosno izvanrednih letova s tržišta Austrije, Italije, Irske, Izraela i Skandinavije. Inače za one malo informiranije, touroperatori ovakve poslove koje C. Airlines najavljuje sredinom ljeta ili na njegovom izdisaju, planiraju i ugovaraju barem godinu dana unaprijed.

Od ostalih statističkih podataka koje CA u svom posljenjem priopćenju podastire hrvatskoj javnosti jest podatak kako u ovogodišnjoj sezoni domaća zrakoplovna tvrtka raspolaže s 13 zrakoplova, koji trenutno izravno povezuju Zagreb s 14 europskih odredišta i pet hrvatskih zračnih luka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon