OSIJEK DOMAĆIN GODIŠNJEG SAVJETOVANJA SLUŽBENIKA ZA INFORMIRANJE

Tekst: M. Golubić

Foto: Našice Tv

U srijedu, 26. listopada 2022. godine u Osijeku je započelo 4. Godišnje savjetovanje službenika za informiranje koje je okupilo više od 200 predstavnika tijela javne vlasti RH. Tijekom dvodnevnog savjetovanja raspravljat će, među ostalim, o ustavno-pravnoj praksi povjerenika za informiranje, standardima postupanja tijela javne vlasti u pravu na pristup informacijama te proaktivnom objavljivanju informacija i financijskoj transparentnosti. Kroz izlaganja i raspravu na četiri panela službenicima se želi proširiti uvid u kontekst ostvarivanja prava na pristup informacijama i najviše standarde upravnog postupanja prema Zakonu o pravu na pristup informacijama i Zakonu o općem upravnom postupku.

Domaćin skupa, župan Ivan Anušić, izjavio je da Osječko – baranjska županija godinama ostvaruje najvišu ocjenu iz transparentnosti, a putem službenika za informiranje dostupna je građanima i za dodatne upite.

U uvodnom izlaganju Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske Zoran Pičuljan rekao je kako je zakonskim izmjenama odgovornom osobom u tijelu javne vlasti neupitno utvrđen čelnik toga tijela, a ne službenik za informiranje. Pičuljan jetom prilikom  objasnio kako povjerenik, ako se od tijela javne vlasti ne može dobiti informacija, ima ovlast novčano kazniti čelnika tog tijela, ali ne više kroz prekršajni postupak, koji može trajati, nego odmah, pa će to, smatra, biti snažan preventivni mehanizam.

Kada su u pitanju novinari, Pičuljan je rekao kako se, ako novinar traži informaciju koja već postoji, primjenjuje Zakon o pravu na pristup informacijama. Naime, novinari često traže nečija stajališta, komentare i tumačenja, i tu postoji nedostatak jer Zakon o medijima nema uređen mehanizam koji bi snažno obvezao tijela javne vlasti da informaciju daju odmah ili u razumnom roku, ocijenio je povjerenik za informiranje. Pičuljan smatra kako bi, nakon izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, za zaokruživanje cijelog procesa, trebalo pristupiti i izmjenama Zakona o medijima.

Podsjetimo, službenici za informiranje su osobe koje u tijelima javne vlasti, a kojih je 6 tisuća u Hrvatskoj, obavljaju poslove pristupa informacijama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon