OSAM SVJETSKIH ORGANIZACIJA ZA LJUDSKA PRAVA OSUDILO ULAZAK HRVATSKE U SCHENGEN

Tekst: Panopticum

Foto: MUP RH

Međunarodne organizacije za ljudska prava u četvrtak, 8. prosinca 2022.  su odluku EU-a o ulasku Hrvatske u schengensku zonu ocijenile “lošim presedanom za buduće širenje tog prostora” jer u postupanju prema migrantima hrvatske vlasti i pogranična policija krše europsko i međunarodnog pravo.

Naime, humanitarne i udruge za ljudska prava tvrde da hrvatska policija koristi nasilje protiv bespomoćnih ljudi, uključujući loše postupanje i mučenje. Zajedničko priopćenje potpisali su Amnesty International, Border Violence Monitoring Network, Centre for Peace Studies, Danish Refugee Council, ECRE, Human Rights Watch, Oxfam i International Rescue Committee.

Osam udruga tvrdi da se na hrvatskim i ostalim vanjskim granicama EU-a krše temeljna prava, uključujući pravo na azil, te da to uvelike prolazi nekažnjeno. Prema Danish Refugee Council’s Protection Monitoringu, od početka kolovoza do kraja studenoga iz Hrvatske je u BiH protuzakonito vraćeno 1395 ljudi. Osam međunarodnih udruga  traže reformu mehanizma nadzora hrvatske granice, žurno provođenje istraga u slučajevima kršenja ljudskih prava i pozivanje odgovornih tijela na punu odgovornost.

Podsjetimo, Hrvatska je isti dan, u četvrtak 8. prosinca 2022. na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor. Povodom toga, ministar Davor Božinović popratio je tu EU odluku sljedećim komentarom:

“Na našem europskom putu više nema granica. Ispunili smo sve uvjete, prošli dug i zahtjevan proces te je na Vijeću za unutarnje poslove odluka donesena u potpunom suglasju. S Hrvatskom u Schengenu na dobitku su svi – građani, gospodarstvo, Hrvatska i EU.”

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon