OREBIĆ SLAVI 120 GODINA TURIZMA

Tekst: A. Radoš

Foto: TZ Orebić

Općina Orebić na poluotoku Pelješcu ove godine obilježava veliki jubilej, 120 godina turizma, danas uz vinogradarstvo najvažnije gospodarske grane. Iako su dolasci prvih gostiju u pelješko mjesto bogate pomorske tradicije i magičnih prirodnih ljepota zabilježeni i prije 1904. godine, ona se uzima kao početak razvoja turizma kada je 12. siječnja, osnovano “Društvo za poljepšavanje i unapređivanje Orebića”. Okupljalo je najuglednije i najviđenije mještane, a svrha mu je bila kontrola prometa stranaca te unapređenje poljoprivrede, kako bi odgovorili na sve veće zahtjeve turizma.

Statistički pokazatelji govore kako u Orebić, pelješko mjesto bogate kapetanske tradicije iz godine u godinu dolazi sve više gostiju, a prošlogodišnji rezultati općinu Orebić pozicionirali su na drugo mjesto turističke ljestvice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odmah iza Dubrovnika. Također, s brojem od gotovo 2.600 sunčanih sati godišnje Orebić kao turističko odredište predstavlja sjajan izbor za odmor ili putovanje u bilo koje doba godine.

Uz turističko središte Orebić na području istoimene općine nalaze se i mjesta Trstenik, Borje, Podobuče, Prapratno, zatim Viganj i Kućište te Lovište. Unutrašnjost općine Orebić predstavljaju ambijentalna mjesta Oskorušno i Kuna. Osim toga, s dva poznata vinogorja Dingačem i Postupom i bogatom pomorskom baštinom te nesvakidašnjim plažama, Orebić je jedna od najatraktivnijih dalmatinskih destinacija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon