ORDO IURIS: JESU LI U HRVATSKOJ SVI JEDNAKI ILI POSTOJE ONI KOJI SU “JEDNAKIJI”?

Tekst: Filip Đekić, mag. iur.

Foto: MŽ

OrdoIuris je zatražio od Ministarstva pravosuđa i uprave uvid u evidencije o sudskim predmetima koji su vezani uz diskriminaciju. Naime, prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije sva pravosudna tijela dužna su voditi evidencije o navedenim sudskim predmetima i dostavljati ih Ministarstvu pravosuđa i uprave, a potonje je dužno iste proslijediti pučkom pravobranitelju, i to do 1. veljače za svaku prethodnu kalendarsku godinu.

OrdoIuris odlučio je napraviti samostalnu analizu sudske prakse po osnovi diskriminacije i istražiti jesu li određene tzv. manjinske skupine favorizirane u odnosu na druge.

Kršćani u Hrvatskoj svakako nisu među favoriziranim skupinama i zato smo prošlog tjedna podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv Maria Valentića, Šimuna Cimermana i nepoznate treće osobe. Podsjećamo, isti su krajem studenog 2020. godine izveli aktivistički performans ispred svetohraništa u crkvi Svete Mati Slobode i tako osobito drskim ponašanjem krajnje ponizili vjernike (čl. 323. a Kaznenog zakona). OrdoIuris će inzistirati na potpunoj pravnoj zaštiti vjernika i neće dopustiti da određene skupine ljudi budu „jednakije“ od drugih.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon