ORBAN SPEKTAKULARNIM VATROMETOM NA DUNAVU OBILJEŽAVA TISUĆU GODINA MAĐARSKE DRŽAVE

Tekst: Panopticum

Foto: DUNA

Nedavno odgođeni spektakularni vatromet na obalama Dunava zbog kojeg je smijenjeno odlukom mađarske vlade prije nekoliko dana dvoje vodećih metereologa u Mađaraskoj, a koji je inače predstavljen javnosti kao jedan od najvećih u Europi u čast mađarske tisućugodišnje države, održati će se u Budimpešti 27. kolovoza 2022. godine u večernjim satima.

Podsjetimo, nesvakidašnji događaj zbio se u Mađarskoj u ponedjeljak, 22. kolovoza 2022. kada je vlada te države smijenila predsjednicu Nacionalne meteorološke agencije i njenog zamjenika jer su navodno pogrešno prognozirali vrijeme za državni praznik kada je planiran veliki vatromet iznad Budimpešte. Metereolozi su prognozirali kišu pa su organizatori planirani vatromet skinuli s najavljenog programa. Međutim, vremenskom prognozom najavljena kiša nije pala pa se Orbanova vlada odlučila za smjenu metereologa iz državne agencije koju je sproveo ministar tehnologije i industrije Laslo Palkovics, smijenivši Korneliju Radics i Gyulu Horvatha sa njihovih funkcija.

Mađarska opozicija je takve poteze vladajućih nazvala diktaturom. Mađarska opozicija tražila je već tijekom ove godine potpuno ukidanje vatrometa, osuđujući beskorisno rasipanje novca u trenutku kada  vlada Viktora Orbana traži od građana napore da prebrode težak ekonomski period uzrokovan Ukrajinskom krizom zbog koje se do sada u tu zemlju slilo preko milijun izbjeglica iz susjedne Ukrajine.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon