OPORAVLJENI SUPOVI PUŠTENI U NEBO HRVATSKOG PRIMORJA

Tekst: D. Sremiš

Foto: Priroda

Supovi koji su pronađeni ozlijeđeni sredinom prošle godine dobili su priliku za novi život u prirodi kvarnerskih otoka. Naime, neki mladi supovi nevješto okončaju prve letove iz gnijezda nakon čega ih podno litica i u moru često pronalazi i spašava lokalno stanovništvo. Nakon oporavka u Oporavilištu za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu dobili su i novi identitet. Naime, njihova nova imena su Birbiraj, Draga, Karlo i Popaj. Davanje imena supovima po toponimima je dosta često, a najčešće su to imena mjesta gdje su supovi pronađeni (više: https://panopticum.hr/bjeloglavi-supovi-odredili-toponime/). Time se broj supova koji su se u posljednje četiri godine uspješno oporavili u Belom te su vraćeni u prirodu, popeo na dvadeset i sedam. U pravilu u puštanju bjeloglavih supova u prirodu sudjeluje relativno mali broj ljudi. U oporavku i puštanju bjeloglavih supova u prirodu Javna ustanova Priroda surađuje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba, udrugama BIOM i Tramuntana.

Primorsko-goranska županija najbogatija je županija u Hrvatskoj po biološkoj raznolikosti, a veliki doprinos tome daju flora i fauna njezinih otoka. Zato se na Svjetski dan zaštite okoliša  koji se obilježava u srijedu, 5. lipnja 2019. godine, u Oporavilištu u Belom otvara izložba fotografija Krajobrazi otoka Cresa koja je proizašla iz projekta Otočne razvojne agencije OTRA.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon