OKRUGLI STOL SVEUČILIŠTA U ZADRU: GENDER I QUEER STUDIES KAO SASTAVNI KONCEPT STUDIJSKIH PROGRAMA

Tekst: Panopticum

Foto: UNIZD

U ponedjeljak, 15. svibnja 2023. s početkom u 18.30 sati u Knjižnica Novog kampusa (Ulica Dr. Franje Tuđmana 41) Sveučilišta u Zadru održat će se okrugli stol pod nazivom “Gender studies i Queer studies kao sastavni koncepti studijskih programa”. Okrugli stol održat će se u sklopu neformalnog studentskog projekta “Od stola do stola, ili dijaloga!” a sudionici okruglog stola su: mag. soc., mag. philol. angl. Pavao Parunov (Odjel za sociologiju), mag. bibl. Zrinka Džoić (Odjel za informacijske znanosti) i Ivana Pavišić, studentica (Odjel za arheologiju). Voditelj projekta i moderator na okruglom stolu je student Juraj Šantorić. Program je otvorenog tipa a forma okruglog stola je zamišljena kao interaktivni susret.

Ideja okruglog stola “Gender studies i Queer studies kao sastavni koncepti studijskih programa” je otvaranje diskusije o navedenim konceptima i približiti ih međusobno jedni drugima razgovarajući o značenjima koja im pripisujemo. U tom smislu okrugli stol nije zamišljen kao visoko teorijsko debatiranje već kao osvještavanje trenutnoga ambijenta u humanistici s idejom promišljanja o gender i queer diskursima, njihovoj tematici i problematici te što bi uopće bio queer u kontekstu sveučilišta, akademske zajednice i znanosti.

Projekt „OD STOLA DO STOLA, ILI DIJALOGA!“ vuče svoje korjene od akademske godine 2018/2019. kada je u sklopu studentskog projekta „Dan kazališnog odgoja“, podržanom od strane Studentskog servisa Sveučilišta u Zadru, održan okrugli stol pod naslovom „Društvena važnost kazališta i odgoj građanske publike“. Nakon pauze u periodu pandemije COVID-19, u akademskoj godini 2021/2022 u sklopu projekta „Student u urbanom kontekstu“, također podržanom od strane Studentskog servisa Sveučilišta u Zadru, održan je okrugli stol „Pozicija studenata u demokratskom društvu: aktivizam i umjetničke prakse“. Nakon dva poprilično velika i tematski otvorena razgovora ideja je održati četiri manja okrugla stola s užim tematskim poljem upravo kako bi se u skupinama mogli izvući pojedini zaključci te artikulirati eventualne prijedloge kako konkretnije sveučilišni ambijent učiniti inkluzivnijim, poticajnijim i otvorenijim u diskursu različitosti. Ideja neformalnih okupljanja studenata i profesora u akademskoj godini 2022/2023. gravitira u smjeru održavanja četiri okrugla stola, s različitim sudionicima na teme poput:

  • Studenti/ce i znanstveni rad
  • Ljudska prava, studentska prava i aktivizam
  • Posthumanizam, transhumanizam, antihumanizam i studiji humanistike
  • Gender studies i Queer studies kao sastavni koncepti studijskih programa

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon