ODZVONILO AUTOMATIZMU U PRIZNAVANJU INOZEMNIH DIPLOMA U HRVATSKOJ

Tekst: Panopticum

Foto: HRT/Techrights

Prema dostupnim uputama za pokretanje postupka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u svrhu zapošljavanja u Republici Hrvatskoj, Agencija za znanost i visoko obrazovanje dobila je nakon dugogodišnjih propalih pokušaja sve ovlasti propitivanja vrijednosti diploma stečenih u drugim zemljama koje nisu članice EU. U Republici Hrvatskoj su to pretežno diplome stečene u Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali i u drugim državama, i dosad su se priznavale automatizmom. Dakle, diplome zemalja u kojima se stječu kvalifikacije koja su izdala njihova visoka učilišta, a koja nisu prošla postupak vanjskog vrednovanja usklađenosti s europskim standardima, neće se više automatizmom priznavati u RH.

Odluka Agencija za znanost i visoko obrazovanje neće se primjenjivati retrogradno, tako da dosadašnji nositelji diploma koji su zasnovali radni odnos u RH ne moraju strahovati za provjeru svog akademskog zvanja, odnosno kvalifikacija.

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH je do sredine 2020. godine u procesu provjere vjerodostojnosti isprava samo u hrvatskim osnovnim i srednjim školama otkrilo 27 lažnih diploma i 33 lažne svjedodžbe.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon