ODRŽIVI TURIZAM U FOKUSU HRVATSKIH OBITELJSKIH HOTELA

Tekst: A. Radoš

Foto: L. P. R.

Zeleno i digitalno poslovanje postali su nužnost na EU i svjetskom turističkom tržištu. U poslovanje vlasnika obiteljskih malih hotela u Hrvatskoj uključeni su svi članovi obitelji, u prosjeku zapošljavaju 25 ljudi, većina njih radi čitavu godinu, promoviraju lokalno, autohtono, a u fokusu im je održivi turizam. Obiteljski i mali hoteli brže i jednostavnije odgovaraju na zahtjeve modernih putnika i pokretači su novih trendova u turizmu.

Zelena i digitalna tranzicija turizma u fokusu su Nacionalnog plana oporavka i otpornosti RH u kojem bi turistički sektor do kraja 2025. trebao iskoristiti 2,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, od čega je za privatni sektor predviđen iznos od 1,25 milijardi kuna. Nakon javnih poziva čije raspisivanje se očekuje najkasnije do rujna 2022. godine, slijedi evaluacija projektnih prijedloga i odabir projekata za financiranje. Svi odabrani projekti trebaju biti završeni do kraja 2025., što podrazumijeva da će se na javni poziv moći prijaviti samo spremni projekti tj. oni koji će moći zajamčiti da sa svojom realizacijom mogu započeti odmah po odobrenju sredstava. Obiteljski i mali hoteli upravo u ovom planu vide priliku posebno kad je u pitanju njihov novi projekt Eco zelenih hotela.

Osim Nacionalnog plana, turističkom sektoru u skoro vrijeme bit će dostupna i sredstva iz Operativnih programa za razdoblje 2021.- 2027. čije programiranje je u tijeku. Također, turističkom sektoru na raspolaganju su i sredstva drugih različitih programa kao što je primjerice program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ čija sredstva iz godine u godinu rastu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon