ODRŽIVI ILI DOŽIVLJAJNI TURIZAM?

Tekst: N. Pinezić

Foto: A. Hammar

Najavljivani, novi globalni trendovi u turističkim putovanjima već se nameću kao sve učestalija pojava. Ekološki svjesni putnici već zauzimaju 1/3 svih globalnih putnika. Pri planiranju putovanja takvi putnici uzimaju u obzir svoj utjecaj na okoliš na putovanju ali i odnos turističkog odredišta prema okolišu. To, uz sigurnost, zdravstvenu i opću, postaju odlučujući faktori za poduzimanje putovanja.

INDIKATORI PROMJENA

Vidljivo je to i u oporavku turističkih putovanja ovih dana zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj ali i u emitivnim odredištima. Veći dolasci vlakom, veća zauzetost kampova i kuća za odmor od ostalih vrsta smještaja, veći promet prema manjim turističkim odredištima, dobra posjećenost brdsko-planinskih područja… sve su to indikatori promjena u navikama putnika.

Tropske vrućine koje dolaze u valovima kao posljedica globalnog zatopljenja, dramatično mijenjaju odnos putnika prema plaža-more navikama. Zdravstvene vlasti upozoravaju na štetno izlaganje suncu u periodu od 11 do 16 sati. Istovremeno se događaju i promjene u moru. More „cvjeta“ zbog previsokih temperatura. Iz istog razloga u Jadran dolaze kolonije meduza a krivoribolovci tamane morsku floru i faunu neviđenim intenzitetom. More u priobalju se nasipava neodgovarajućim materijalom pa sve to polako slabi do sada jake adute hrvatskog Jadrana.

EKOLOŠKA RAVNOTEŽA

Ako more nije bistro i bogato životom, neće biti privlačno za ljubitelje takvog, baš za Hrvatsku, specifičnog mora. Iz svega je vidljivo da je zaštita okoliša na kopnu i na moru, u podmorju iznimno važna zbog ekološke ravnoteže ali i osnove za razvoj turizma novog doba – održivog, doživljajnog turizma.

Koliko smo kao društvo svjesni ovih imperativa ? Da li razumijemo da će naš apartman ili stol u restoranu ostati prazan ako se kao društvo ponašamo suprotno očekivanjima ekološki svjesnih turističkih putnika?

BUDUĆNOST KOJA JE POČELA

Tema održivog, doživljajnog turizma mnogo je šira od organiziranja doživljajnih turističkih tura, od izgradnje glamping resorta i podizanja razine standarda usluge i cijene. Ta tema počinje od suživota čovjeka i prirodnog okoliša, od promjene načina ponašanja u cilju smanjenja proizvodnje nerazgradivog i neobnovljivog otpada, ogleda se u pažljivom korištenju prirodnih resursa na obnovljiv način – bilo da se radi o plodovima mora, o šumama, o vodama, o divljem biljnom i životinjskom svijetu.

EU projekti ruralnog razvoja sve više daju naglasak upravo na navedene „stupove“ održivog, doživljajnog turizma. U predstojećoj financijskog perspektivi upravo će korištenje obnovljivih izvora energije i „pametno“ upravljanje uz pomoć digitalne tehnologije biti prevladavajući uvjeti za prijavu projekata. Turizam se mijenja, mi se moramo promijeniti. U tome nam najbolje mogu pomoći mlađe generacije koje svijet oko nas doživljavaju na drugačiji način. Vrijeme je da ih snažnije uključimo u aktivnosti planiranja budućnosti koja je, zapravo već počela.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon