ODRŽANO PREDAVANJE O SPELEOLOŠKIM TAJNAMA UČKE

Tekst: M. U.

Foto: PP Učka

U Parku prirode, odnosno u konferencijskoj dvorani Centra za posjetitelje Poklon održano je koncem travnja 2022. predavanje o tajnama podzemlja Učke. Predavanje je održao speleolog i biolog Dino Grozić, član Speleološke udruge Estavela.

Tematika predavanja je pobudila veliki interes javnosti i stručnjaka speleoloških istraživanja, koja su započela 1977. godine, slučajnim otkrićem kaverne prilikom bušenja prve cijevi tunela Učka. Istraživanja su nastavljena 2011. godine pronalaskom ulaza u podzemni sustav “Zračak nade 2”, nedaleko od prijevoja Poklon. Speleološki objekt “Zračak nade 2” je s 1.741 metara duljine postao najdulja jama u Primorsko-goranskoj županiji, dok se dimenzije cijelog Sustava procjenjuju na približno 3.500 m duljine i 425 m dubine.

Dugogodišnji rad kulminirao je 2018. godine speleo-ronilačkom akcijom kojom je konačno pronađen prirodni put između dva podzemna objekta. Istraživanja se od tada nastavljaju te je izrađen i objavljen kompletan speleološki nacrt Sustava, izrađen najnovijim tehnološkim alatima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon