ODRŽANA VJEŽBA “SIGURNOST 19.”

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

Velika međuresorna vježba „SIGURNOST 19“ održana je u utorak, 21. svibnja 2019. na prostoru triju dalmatinskih županija. Centralnom događanju na području Divulja prisustvovali su premijer RH Andrej Plenković, ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar uprave Lovro Kuščević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, predstavnici vatrogasnih zajednica županija te drugi gosti i uzvanici. Okupljeni gosti mogli su pratiti rad zemaljskih snaga i protupožarnih zrakoplova Canadair kod Gračaca, zaštitu kritične infrastrukture na području NP Krka, punjenje zrakoplova Airtrctor pomoću vatrogasne cisterne na Zračnoj luci Brač te događanja vezana uz simulaciju velike prometne nesreće na području tunela Sveti Ilija kod Makarske. Uz navedene lokacije, uzvanici su pratili snimku rada Situacijskog operativnog središta, u koji su se u realnom vremenu slijevali svi podaci s prethodno navedenih lokacija.

Potom je uslijedilo potpisivanje Sporazuma o suradnji u gašenju velikih šumskih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga RH, koji su potpisali ministar Krstičević i zapovjednik Tucaković. Također je potpisan Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane RH i Hrvatske gorske službe spašavanja koji su potpisali ministar Krstičević i pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Nakon kratkog posjeta Situacijsko-operativnom središtu, u kojem su ukratko upoznati s radom službenika, dužnosnici su se uputili na prostor vojarne „Knez Trpimir“, gdje je uslijedila vatrogasna vježba u kojoj je prikazano postupanje prilikom požara otvorenog prostora. Uz vatrogasna vozila i vatrogasce, na vježbi su sudjelovali protupožarni zrakoplovi Canadair i Air Tractor te helikopteri. Prikazana je mogućnost korištenja vojnog desantnog broda za prijevoz vatrogasaca na požarište te desantiranje vatrogasaca iz helikoptera. Simulaciju izvlačenja ozlijeđenog vatrogasaca pomoću helikoptera izveli su pripadnici HS tima, sastavljeni od članova Državne intervencijske postrojbe i HGSS-a.

Nakon vježbe uslijedio je tehničko taktički prikaz sredstava i opreme predstavnika svih operativnih snaga koje su sudjelovale na vježbi.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon