ODRŽANA RADIONICA S PLANOM UPRAVLJANJA EKOLOŠKOM MREŽOM STRAHINJČICE I IVANČICE

Tekst: R. F.

Foto: Z. Z.

Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije održale su 25. studenog 2021. godine u Krapini  prvu radionicu u okviru izrade Plana upravljanja za područja ekološke mreže Strahinjčice i Ivančice. Prva radionica, od planirane četiri, provela se u sklopu projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

U sklopu radionice sudionici su na temelju vlastitog iskustva i poznavanja područja identificirali vrijednosti područja. Također su doprinijeli izradi elemenata vizije s ciljem određivanja budućeg višegodišnjeg strateškog upravljanja i kreiranja novih vrijednosti te zaštite prirodne baštine.

Rezultati prikupljeni tijekom radionica koristit će se prilikom obrade podataka i imati će veliki utjecaj u izradi konačnog dokumenta – Plana upravljanja u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000.

Cilj projekta je razviti učinkovit okvir za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 kroz izradu planova upravljanja područjima ekološke mreže, jačanje kapaciteta dionika za upravljanje ekološkom mrežom kroz njihovu edukaciju i intenziviranje komunikacije o važnosti očuvanja vrsta i staništa koji su ciljevi očuvanja ekološke mreže.

Nositelj projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a partner na projektu je Zavod za zaštitu okoliša i prirode. Suradnici na projektu su javne ustanove nacionalnih parkova i parkova prirode, javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na razini županija te javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na razini gradova i općina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon