ODRŽANA KONFERENCIJA EU KAO VLADAVINA PRAVA

Tekst: B. D.

Foto: www.ec.europa.eu

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Vera Jourova istaknula je u petak, 22. veljače 2019. u Zagrebu da bez neovisnih sudova neće porasti povjerenje građana u pravosuđe i ocijenila da je ono u Hrvatskoj narušeno dugotrajnošću sudskih procesa.

Jourova je drugog dana posjeta Zagrebu sudjelovala na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Europska unija kao globalni lider u vladavini prava” gdje je izjavila da su vladavina prava i neovisnost sudova stupovi Europske unije.

Funkcioniranjem pravosuđa na nacionalnoj, ali i europskoj razini povećava se povjerenje građana u pravosuđe, istaknula je Jourova na konferenciji i podsjetila na glavne zamjerke hrvatskih građana. Osim toga, degradiranje pravosudnog sustava udaljava od demokracije, napomenula je povjerenica. U Dijalogu s građanima Jourova je upozorila i na različito poimanje vladavine prava među zemljama članicama EU-a. Dijalozi s građanima neposredan su oblik razgovora građana s Europskom komisijom o širokom rasponu europskih tema i dio su stalnog procesa dvosmjerne komunikacije kojim se Komisija obraća građanima u svim državama članicama EU-a. Održavaju se diljem Europe od 2013. godine.

Konferencija je održana u Kući Europe povodom utemeljenja centra izvrsnosti Jean Monnet, u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon