ODRŽAN STRUČAN SKUP ZA AKTIVACIJU ZAJEDNICE NA UKLJUČIV ŽIVOT U ROMSKIM NASELJIMA

Tekst: R. Sever

Foto: I. H. L.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada, u prostorima Srednje škole Čakovec u petak, 18. ožujka 2022. održan je stručni skup pod nazivom „Izgradnja mreže međuresorne suradnje – za uključiv život u romskim naseljima“.

Riječ je o stručnom skupu u organizaciji Centra za socijalnu skrb Čakovec i Društva socijalnih radnika Međimurja, čiji je glavni cilj postaviti temelje za daljnji razvoj, širenje i produbljivanje međuresorne suradnje kao jedinog puta prema uključivom životu stanovnika romskih naselja. Upravo produbljivanje međuresorne suradnje temelj je izgradnje inkluzivnog društva, naglasili su organizatori ovog skupa, te najavili formiranje operativnih timova koji će svojim aktivnostima biti usmjereni saniranju dugogodišnjih socijalnih rizika u romskim naseljima. Formiranje operativnih timova omogućeno je financiranjem iz projekta UNICEF-a „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“.

Iako je riječ o novom projektu, sama ideja o međuresornim timova u Međimurju se rodila još 2018. godine, kad su stručnjaci Centra za socijalnu skrb Čakovec započeli javno zagovarati intenzivniju međuresornu suradnju, kao primjer dobre prakse pri zaštiti prava i interesa djece. UNICEF će tako financirati šest radionica međuresorne suradnje za naselja Parag, Orehovica, Pribislavec, Podturen, Piškorovec i Kuršanec u kojem je prva takva radionica već održana.

Upravo su članovi operativnog tima formiranog tijekom organizacije prve radionice u Kuršancu bili sudionici panel rasprave „Izgradnja mreže međuresorne suradnje – za uključivi život u romskim naslejima“. Riječ je o stručnjacima iz područja zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, kao i predstavnicima jedinica lokalne samouprave, policije, pravosuđa, romskih medijatora, UNICEF-a i udruga koje provode preventivne i edukativne programe za stanovnike romskih naselja.

Panelisti su iskoristili priliku upoznati više od sedamdesetak okupljenih sudionika stručnog skupa s pristupom i metodama međuresorne suradnje. Operativni timovi rade zajedničke procjene rizika za obitelji i odlučuju o potrebnim intervencijama u obitelji, te ih svi dionici „nadziru“ prilikom boravka na terenu, pa je tako naveden primjer: od kontakt policajca koji obilazi obitelj u kojoj je već bilo nasilje u obitelji, te provjerava kod žrtvi nasilja kakva je situacija; ukoliko sazna da se počinitelj ponovo rizično ponaša, o tome obavještavam socijalnu službu radi preveniranja nasilničkog ponašanja, a i sam razgovara s njime; patronažne sestre koja osim što obavlja poslove iz svoje nadležnosti, upućuje korisnike opojnih sredstava u program za ovisnike; u savjetovalištu upućeni korisnici imaju omogućen termin savjetovanja, a socijalni radnici motiviraju polaznika savjetovanja da istraje u procesu. Na taj način obitelj bi bila posjećena od raznih dionika u više navrata tijekom tjedna, ali i vikenda, a takvom ferkvencijom obilazaka i boravaka u naselju se postiže puno veća sigurnost u naselju i bitno smanjuju rizici budući je uočeno kako same intervencije sustava socijalne skrbi u vidu novčanih naknada, zaštite djece i starijih osoba te žrtava nasilja, nisu dovoljne da bi se smanjili socijalni rizici u tim naseljima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon