ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVICE UNICEF-A U RH I PREDSJEDNICE SABORSKOG ODBORA ZA OBITELJ I MLADE

Tekst: Panopticum

Foto: Sabor RH

Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović održala je u četvrtak, 30. ožujka 2023. sastanak s predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Reginom M. Castillo te njezinim suradnicama, voditeljicom Odjela za partnerstva Lidijom Gamulin i specijalisticom za monitoriranje i evaluaciju Marijanom Šalinović. Na sastanku je osim o završetku programa „Jamstvo za svako dijete“ bilo riječi i o situaciji prava djece u Hrvatskoj te odgovornom poslovanju tvrtki u Hrvatskoj, uzimajući u obzir prava djeteta.

Predstojnica Castillo istaknula je kako je program „Jamstvo za svako dijete“ ostvario rezultate i donio puno pozitivnih promjena. UNICEF je u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, lokalnom vlašću i zajednicom u Međimurskoj županiji te uz pomoć sredstava Europske unije, uspostavio Centre za djecu i obitelji kako bi poboljšao dostupnost usluga najranjivijoj djeci i njihovim obiteljima, kazala je Castillo. Dodala je kako su Centri za djecu i obitelj primjer suradnje nacionalne, regionalne i lokalne vlasti te sada imamo zajednicu koja vjeruje u sustav.

Predsjednica Odbora Vučemilović kazala je kako je ovaj program vrlo važan kako bi se povećao broj djece uključene u predškolski odgoj te omogućio pristup uslugama rane intervencije djeci s teškoćama u razvoju kao i njihovim obiteljima. Dodala je kako u program treba uključiti svu djecu, pogotovo onu koja žive u ruralnim sredinama te nemaju pristup vrtićima. Istaknula je kako će Odbor za obitelj, mlade i sport podržati aktivnosti UNICEF-a u Hrvatskoj kao i da žele više biti uključeni i informirani  o njihovim aktivnostima, planovima i rezultatima.

Marijana Šalinović govorila je o važnosti zajedničkog djelovanja cijelog sustava koji ima aktivnu ulogu i pridonosi zaštiti prava djeteta. Najavila je evaluaciju sustava i osnivanje radnog tima koji bi pratio zaštitu prava djece u Hrvatskoj sa ciljem poboljšanja i otkrivanja slabih točaka u sustavu.

Lidija Gamulin osvrnula se na suradnju UNICEF-a s hrvatskim poduzećima. Kazala je kako poduzeća trebaju ispuniti svoju odgovornost da poštuju i podupiru prava djece te dodala kako tema dječjih prava u poslovanju postaje sve važnija u kontekstu odgovornog poslovanja i održivosti hrvatskih poduzeća.

Sugovornice su se složile oko toga da su djeca najranjivija skupina društva i treba težiti unaprjeđenju njihovih prava te njihovoj zaštiti institucijama i organizacijama koje posjeduju tu moć.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon