ODRŽAN OBRED INVESTITURE VITEŠKOG REDA SVETOG GROBA JERUZALEMSKOG

Tekst: Panopticum

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

U subotu, 16. rujna 2023. u bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić, predvodio je svečano misno slavlje i obred investiture vitezova i dama Viteškog reda Svetoga groba Jeruzalemskoga Hrvatske magistralne delegacije. Na misnom slavlju koncelebrirali su mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. William Shomali, patrijarhijski vikar i jeruzalemski pomoćni biskup, mons. Milan Stipić, vladika križevački te okupljeni svećenici.

U svojoj homiliji kardinal Bozanić je izjavio: “Sveti jeruzalemski grob  je prostor na zemaljskoj kugli koji je primio Isusovo mrtvo tijelo. A Isusov prazan grob i danas je znak Isusova uskrsnuća od mrtvih, ali i novosti života za sve. Ta novost života plod je Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Isusov križ i Isusov grob nerazdvojivo su povezani. Oni su i središte nadahnuća duhovnosti Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskoga.”

Govoreći o formaciji vitezova i dama kardinal Bozanić ih je pozvao da budu nositelji mira, nade i djelotvorne ljubavi te izjavio: “Postati vitezom ili damom u Crkvi znači intenzivnije živjeti svoj kršćanski poziv i predano posvetiti svoj život u ispovijedanju Kristove vjere. To podrazumijeva stavljanje Isusa Krista u središte življenja: osobnoga, obiteljskoga i društvenoga. Pozvani ste slijediti vlastitu ispravnu savjest rasvijetljenu vjerom i uvijek težiti istini, pravdi i čestitosti”.

Na kraju homilije kardinal Bozanić rekao je kako je i bl. Alojzije Stepinac bio vitez Reda Svetoga groba jeruzalemskoga te istaknuo kako je “odličje viteza primio 1937. godine za vrijeme hrvatskoga nacionalnoga hodočašća u Svetu zemlju. Odličje mu je uručio tadašnji latinski patrijarh mons. Luigi Barlassina s ciljem da se u Hrvatskoj osnuje predstavništvo Reda. Drugi svjetski rat i dolazak komunista na vlast tada su osujetili ostvarenje toga plana. Danas smo zahvalni Božjoj providnosti što je upravo blaženi Alojzije Stepinac nebeski zaštitnik Hrvatske magistralne delegacije Reda Svetoga groba jeruzalemskoga.”

“Sveta zemlja ima posebno značenje za svaku kršćanku i kršćanina. Ona govori o utjelovljenju Boga koji se spustio na zemlju, o Bogu koji je ljudskim nogama hodao po zemaljskom tlu. Sveta zemlja govori o važnosti zemlje i tijela; o ljudskoj brizi za stvoreni svijet. Isus je ljubio svoju domovinu. Sveta zemlja govori nam o čovjekoljublju i domoljublju; o ljubavi prema ljudima i prema domovini”, zaključio je kardinal Josip Bozanić.

Spomenimo, u Viteški red Svetog groba jeruzalemskoga Magistralne delegacije u Republici Hrvatskoj uvršteno je 14 članova (12 laika i 2 klerika): Ivan Brzović, Rozalija Bregović Pračić,Krunoslav Cukrov, Zlatko Gligo, vlč. Anđelo Maly, Branko Pagadur, Marijana Pećnik, Zlata Penić-Ivanko, Tomica Plukavec, mons. Darko Tomašević, Miroslav Vukovojac-Dugan, Edith Zeltner-Nikšić i Časlav Žaja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon