ODLIKOVAN RATNI PROFITER?

Tekst: B. Dobrijević

Foto: A. W.

Kako je vidljivo sa službenog twitter profila austrijskog veleposlanika akreditiranog u RH, u njegovoj rezidenciji, u četvrtak 4. travnja 2019. godine, Georg Gavrilović primio je ‘Visoko počasno odlikovanje za posebne zasluge Republike Austrije’. U ime austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena odlikovanje je gospodinu Gavriloviću uručio austrijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Andreas Wiedenhoff.

PRVO ODLIKOVANJE OD FRANZA FERDINANDA

Svečanom događanju su uz suprugu Margaretu Gavrilović prisustvovali i ostali članovi obitelji, zaposlenici veleposlanstva, zatim predstavnici vodećih austrijskih tvrki u Hrvatskoj i poslovni partneri te mnogobrojni prijatelji. Među prvima G. Gavriloviću je čestitala njemačka političarka Doris Pack, predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke i to putem svog twitter profila.
Zanimljivo je i to da je obitelji Gavrilović prvo počasno priznanje uručeno još davne 1894. godine, i to u Beču, u ime nadvojvode Franza Ferdinanda. Tvrtkom Gavrilović iz Petrinje danas upravlja deveta genaracija obitelji. Upravo je po tom dugom nasljeđu tvrtka Gavrilović jedinstvena u Hrvatskoj.

DVA TRETMANA

Za razliku od tretmana Republike Austrije, slučajno ili ne, Georg Gavrilović je u Republici Hrvatskoj  optužen još 2016. godine za ratno profiterstvo. Kazneni predmet  protiv Georga Gavrilovića vodi USKOK, koji je nakon provedene istrage iz 2014. godine, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Gavrilovića, državljanina Republike Austrije. Kako je vidljivo iz optužnice, USKOK tereti Gavrilovića zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

ZAMRAČIO 68 MILIJUNA?

Georgu Gavriloviću se optužnicom USKOK-a stavlja na teret da je od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992. godine, u Zagrebu, za vrijeme Domovinskog rata iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane RH s ciljem da sebi pribavi značajnu nepripadnu materijalnu korist kroz stjecanje imovine više trgovačkih društava u stečaju ukupno knjigovodstveno procijenjene vrijednosti od 67,99 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, što je ekvivalent današnjih cca. 40-tak milijuna eura, neračunajući kamate.

GAVRILOVIĆ TUŽIO RH

Da podsjetimo, i Georg Gavrilović tužio je Republiku Hrvatsku još krajem 2012. godine zahtijevajući isplatu odštete u iznosu od čak 198,5 milijuna eura, a ICSID sa sjedištem u Washingtonu je krajem 2018. presudio da mu Republika Hrvatska mora isplatiti 1,45 posto od traženog iznosa, dakle, oko 22 milijuna kuna, uz zaključak da je država “bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović”. U medijima se spekuliralo kako je glavni krivac za gubitak arbitražnog spora u Washingtonu DORH, odnosno Boris Koketi, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, koji je zastupao interese RH u SAD-u. U pokušaju saniranja štete zbog gubitka spora s G. Gavrilovićem DORH je na uvijen način izvijestio hrvatsku javnost da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu „faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s preko 98 posto“, odnosno da je toj tvrtki dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa i oko 30 posto traženih troškova postupka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon