ODLAZAK JEDNOG OD NAJISTAKNUTIJIH PREDSTAVNIKA HRVATSKE KULTURE

Tekst: B. D.

Foto: I. B.

Akademik Tonko Maroević, jedan od najistaknutijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, književnik i prevoditelj, iznenada je preminuo u utorak, 11. kolovoza 2020. u Starom Gradu na Hvaru. Iznenadnim odlaskom Tonka Maroevića hrvatska kultura je izgubila jedno od najznačajnijih predstavnika koji je više od pola stoljeća neumorno pisao brojne kreativne tekstove o domaćoj književnosti i umjetnosti.

Povodom odlaska akademika i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, uputila je izraze sućuti, istaknuvši kako odlazak tog cijenjenog pjesnika, povjesničara i prevoditelja ostavlja nenadoknadivu prazninu u hrvatskom kulturnom životu.

Akademik Maroević rođen je u Splitu 22. listopada 1941. godine. Studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti završio je 1963. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1976. i doktorirao a od 1965. do 1970. bio je asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti. Od 1970. do umirovljenja 2011. godine radio je u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Bio je redoviti član HAZU od 2002. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon