EUROPSKI ODBOR REGIJA ZATRAŽIO OD EK PROŠIRENJE PRIMJENE INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Tekst: Panopticum

Foto: Glasslps

Europski odbor regija, savjetodavno tijelo u kojem sjedi 329 regionalnih i lokalnih političara iz 27 zemalja EU-a, pozvalo je Europsku komisiju (EK) u petak, 15. listopada 201. da izradi nacrt kojim bi se zaštitila oznaka zemljopisnog podrijetla industrijskih i obrtničkih proizvoda na isti način kao što se štite poljoprivredni i prehrambeni proizvodi. Ovo je drugi put u posljednjih šest godina da Europski odbor regija, tijelo koje je osnovano 1994. godine u Bruxellesu, poziva Europsku komisiju na izradu svojevrsnog nacrta regionalnog intelektualnog vlasništva.

Naime, Europski odbor regija EU je nakon glasovanja o ovoj temi zaključio kako primjerice kristal iz češke pokrajine Bohemije, zatim porculan iz francuskog Limogesa ili vuna iz irskog Donegala predstavljaju proizvode koji bi se na taj način zaštitili od mogućeg krivotvorenja. Prema iznešenom prijedlogu novi sistem zaštite lokalnog obrtništva i gospodarstva vrijedio bi u čitavoj EU, te bi bio izgrađen na uspješnom modelu korištenom za poljoprivredne proizvode i hranu. Navedeni model ukazuje kako lokalne i regionalne vlasti u ruralnim područjima EU imaju mnoštvo industrijskih i obrtničkih proizvoda koji se temelje na znanjima koja se prenose generacijama. Odgovarajuće promicanje i zaštita tih proizvoda mogli bi doprinijeti očuvanju radnih mjesta koja se ne mogu premjestiti izvan tih lokalnih područja.

Podsjetimo, još 2015.  godine je Europski odbor regija, tijelo koje predstavlja regionalne i lokalne vlasti, uputilo EK prijedlog povodom kojeg je Europska komisija u studenom 2020. izvijestila u svom “Akcijskom planu za intelektualno vlasništvo” kako će razmotriti izvedivost izrade nacrta kojim bi se zaštitila oznaka zemljopisnog podrijetla nepoljoprivrednih proizvoda.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon