ODBOR EP USVOJIO NACRT REZOLUCIJE O PRAVIMA DJECE

Tekst: B. M.

Foto: Unicef

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta u utorak, 2. ožujka 2021. je usvojio nacrt rezolucije o pravima djece kojom traži od svih država članica EU da povise standard brige za svu djecu, uključujući i izbjeglice. Rezolucija bi trebala biti doprinos očekivanoj Komisijinoj strategiji zaštite dječjih prava za razdoblje od 2021. do 2024. godine. Nadalje, rezolucijom se od zemalja članica traži da ne zadržavaju djecu na granicama te da zajamče da će maloljetnici bez pratnje imati pravnu pomoć zakonskih zastupnika i skrbnika.

Osim toga, Odbor EU parlamenta upozorava na porast zlostavljanja djece tijekom pandemije Covid-19, naglašavajući pritom kako je pandemija koronavirusa uvelike negativno utjecala na djecu, dodatno povećavajući rizik od siromaštva i otežavajući pristup obrazovanju. Europarlamentarci podsjećaju da čak 23 zemlje članice EU-a još nisu implementirale direktivu iz 2011. o borbi protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece i dječje pornografije. Što se tiče online zlostavljanja djece, ističu da je važna suradnja s tijelima za provedbu zakona i pružateljima internet usluga i pozivaju države članice koje to još nisu učinile, da zakonom kažnjavaju „grooming“, manipulaciju djecom u svrhu zlostavljanja. Odbor požuruje Europsku komisiju (EK) da podnese najavljeni zakonodavni prijedlog za uspostavu Europskog jamstva za djecu.

EU parlament će o rezoluciji glasati na plenarnoj sjednici koja će se održati od 8. do 11. ožujka 2021., a od Komisije se očekuje da u idućim mjesecima predstavi ažuriranu strategiju EU-a o dječjim pravima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon