OD 2024. EU OKOLIŠ ZAŠTIĆEN OD ČEPOVA S PET AMBALAŽE

Tekst: M. R. H.

Foto: A. P.

Ovogodišnja najvažnija i najveća svjetska izložba koja je proslavila 70. obljetnicu održavanja u Düsseldorfu a posvećena je pravljenju plastičnih dijelova i oporabi nastalog otpada donijela je nekoliko zanimljivosti u programima plastičnih proizvoda širu upotrebu.

Naime, uočeno je da plastični čepovi izmiču sustavu za sakupljanje otpada i često završavaju u okolišu. Stoga europska Direktiva o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš traži da do prosinca 2024. godine svi spremnici i boce za napitke moraju imati pričvršćene čepove i poklopce tijekom predviđene uporabe proizvoda. Povezanost čepa s bocom tijekom upotrebe može se u potpunosti riješiti novim dizajnom proizvoda, kojim će se omogućiti da PET ambalaža ima čep s kojeg se neće odlomiti sigurnosni prsten. Takav čep, spojen s bocom, naziva se “tethered cap”, a na sajmu u Njemačkoj su predstavljena rješenja tvrtki Corvaglia i SAC MI.

Osim toga, tvrtka Saniton Plastic predstavila je svoje PET boce koje inovativnim dizajnom, odnosno oblikom tijesno priljubljuju jedna uz drugu, čime se štedi na prostoru na paleti, a moguće je i naslagati više razina boca zbog veće stabilnosti. Prema navodima proizvođača, zbog načina gustog slaganja boca, na paleti se oslobađa 27 % više prostora nego pri pakiranju konvencionalnih okruglih boca.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon