OD 2022. GODINE SVI NOVI AUTOMOBILI U EU MORAJU IMATI ALCOLOCK

Tekst: M. Š.

Foto: A. Wiklund

Zemlje članice Europske unije uspjele su dogovoriti sve promjene na novim automobilima, odnosno sigurnosne opreme u njima. Naime, od 2022. godine u svim novim vozilima koji se prodaju u EU, pa time i u Hrvatskoj, morati će biti ugrađeni utičnica za Alcolock, crna kutija, sustav automatskog kočenja, sustav upozorenja na skretanje u drugi prometni trak. Također, dizajnerski će svi novi automobili morati ponuditi takav oblik prednjeg dijela vozila koji će pri sudaru smanjivati mogućnost ozljeda glave pješaka i biciklista.

Alcolock na novim automobilima vjerojatno najavljuje i promjene u nacionalnim zakonodavstvima. Neke države EU već imaju tu odredbu u zakonima. Što se crne kutije tiče, ona će snimati telemetrijske podatke – prije, tijekom i nakon vožnje.

Vjeruje se da će s ovim mjerama do 2038. biti izbjegnuto 25 tisuća smrtnih slučajeva u prometu te 140 tisuća teških ozljeda. Stručna prometna tijela EU procjenjuju da je za 90 posto nesreća odgovoran ljudski faktor.

U nastavku donosimo popis svih sustava koji će biti obvezni u zemljama EU u novim automobilima počevši od 2022. godine:

– sustav za Alcolock,

– sustav automatskog kočenja,

– sustav inteligentnog nadzora brzine,

– detekcija umora,

– uključivanje sva četiri žmigavca pri naglom kočenju,

– sustav upozorenja prilikom vožnje unatrag,

– sustav za zadržavanje vozila u prometnom traku,

– proširenje zona za zaštitu glave i vozača putnika,

– crna kutija,

– precizan nadzor tlaka u gumama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon