OD 1. TRAVNJA UKIDANJE OBVEZE VOŽNJE SA SVJETLIMA TIJEKOM DANA

Tekst: Panopticum

Foto: FPZ

Od četvrtka, 1. travnja 2021. stupila je na snagu prometna promjena za sva vozila u Republici Hrvatskoj osim za mopede i motocikle. Naime, nema više obveze paljenja svjetla tijekom dana temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Ovo je samo jedna od promjena u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji je stupio na snagu 2019. godine, ali se već drugu godinu zaredom upotreba dnevnih svjetala neće poklapati s periodom zimskog računanja vremena, već je trajala od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. godine.

Međutim, HAK i MUP apeliraju na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih, odnosno kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon