OCEANI UPIJAJU TREĆINU SVJETSKIH EMISIJA CO2

Tekst: M. Šamanić

Foto: Science

Između 1994. i 2007. godine, oceani su apsorbirali 34 gigatone ugljikovog dioksida ili 31 % onoga što su ljudi ispustili u atmosferu tijekom tog razdoblja. Znanstvenici su dugo promišljali o ovome slučaju, ali istraživanje, koje je proučavalo više od 100 tisuća uzoraka morske vode iz svih dijelova i dubina oceana, potvrdilo je njihove modele. Istraživači su također otkrili da su do sada oceani povećali količinu ugljikovog dioksida koji apsorbiraju zbog povećanja razine ugljikovog dioksida u atmosferi. Međutim, doći će trenutak kada to više neće biti slučaj jer sve to ima svoju cijenu budući ova pojava već nanosi štetu ekosustavima sjeverozapadnog Pacifika. Naime, povećanje ugljikovog dioksida u oceanima rezultira zakiseljavanjem oceana, što može dovesti do otapanja kalcijevog karbonata od kojeg su sačinjene školjke i kosturi koralja te može doći do ometanja procesa poput disanja riba.

U zaključcima najnovije studije iznjete u časopisu Science navodi se da bi upijanje i preuzimanje ugljikovog dioksida od strane svih oceana u sljedećih 50 godina trebalo nastaviti djelovati kao i do sada.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon