OBNOVA SUHOZIDA U KONAVLIMA

Tekst: M. Z.

Foto: OŠ Grude

Od 22. do 25. lipnja 2019. u Konavlima održat će se edukativna radionica obnove suhozida koji omeđuje crkvu sv. Barbare i groblje sa stećcima. Program financira Ministarstvo culture RH, a partneri u projektu su  Muzeji i galerije Konavala, udruga Dragodid te O. Š. Gruda. Program uključuje obnovu suhozida koji omeđuje crkvenu parcelu na arheološkom lokalitetu Dubravka i edukaciju građana o važnosti kulturne baštine – stećaka kao nepokretne arheološke baštine te nematerijalne baštine umijeća suhozidne gradnje. Obnovu suhozida će voditi lokalni suhozidni meštar, Ivo Antunović Mina, iskusni nositelj umijeća suhozidne gradnje, te Anita Trojanović i Mislav Tovarac iz Udruge Dragodid. Pozvani su svi koji žele naučiti ovu vrijednu vještinu i pomoći u obnovi značajnog arheološkog lokaliteta.

Srednjovjekovno groblje sa stećcima i crkvom sv. Barbare smješteno je sjeverno od sela Dubravka u Konavlima na lokalitetu Varino brdo. Crkvena parcela ograđena je suhozidom s dva ulaza, a u blizini južnog se nalazi prapovijesna kamena gomila promjera oko 16 metara. Groblje je sačuvano gotovo in situ s grobovima smještenim na terasastima padinama orijentacije većinom sjeveroistok – jugozapad. Groblje sa stećcima i crkvom sv. Barbare jedno je od najvrjednijih izvorno sačuvanih srednjovjekovnih sakralnih cjelina na širem dubrovačkom području. Jedna je od dvije hrvatske nekropole upisane u UNESCO popis svjetske baštine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon