OBNOVA HRVATSKE POPULACIJE RISOVA

Tekst: Panopticum

Foto: Priroda

U prvoj fazi velikog međunarodnog projekta Life Lynx koji sufinancira Europska komisija u Hrvatsku i Sloveniju stižu dva risa iz Rumunjske, prvi od četrnaest jedinki koji bi u sljedećih pet godina trebali zaustaviti izumiranje te najveće europske mačke. Ris je teritorijalna životinja koja živi sama, teritorij mužjaka je velik 200 do 400 četvornih kilometara. Risovi žive samo u očuvanom staništu koje im pruža zaklon i hranu.

Znanstvenici procjenjuju da u Hrvatskoj danas živi između 40 i 60 risova, a u Sloveniji oko 20. Na njima su, zbog podrijetla od šest introduciranih životinja 1973. godine, u međuvremenu  nastale genetske promjene koje prijete njihovu opstanku. Naime, današnja populacija risova u Hrvatskoj i Sloveniji potomci su šest risova iz Slovačke koje su naselili slovenski lovci 1973. godine u šume pokraj Kočevja, nakon što je ris zbog prekomjernog lova, fragmentacije staništa i nestanka plijena na širem području istrijebljen početkom 20. stoljeća.

U akciji spašavanja risa u Hrvatskoj, simbola netaknute prirode, uključeni su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga Biom, uz podršku Javne ustanove Priroda te Nacionalnog parka Risnjak.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon