U NAKLADI HPS OBJAVLJENO II. IZDANJE SPELEOLOŠKOG RJEČNIKA

Tekst: M. Š.

Foto: HPS

U nakladi Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) objavljeno je II. izdanje Speleološkog rječnika autora Hrvoja Malinara. Prvi pokušaj da se objavi speleološki rječnik učinjen je 1968., a godine 1974. Josip Roglić objavljuje »Prilog hrvatskoj krškoj terminologiji« u izdanju JAZU, koji obuhvaća velik dio izraza koji pripadaju i speleološkoj terminologiji.

U novom Rječniku je obrađena hrvatska speleološka terminologija, narodna i stručna, kao i internacionalni termini koje koriste hrvatski speleolozi. Tu su uvršteni izrazi vezani za kršku topografiju i morfologiju, geologiju krša, biologiju, arheologiju i meteorologiju speleoloških objekata i izrazi iz tehnike osvajanja krškog podzemlja. Osim znanstvenih i pučkih izraza u Rječniku su uvršteni i izrazi za pojmove i pojave koji još nisu do sad objavljeni u tisku, ali ih speleolozi koriste na svojim istraživanjima.

Rječnik speleoloških izraza potreban je radi upotpunjavanja znanja iz speleologije koje planinari speleolozi stječu na speleološkim tečajevima i školama, kao i za lakše razumijevanje stručnih tekstova iz područja geologije, geografije, hidrologije, biologije, tehnike istraživanja i dr.

Razvoj tehnike istraživanja kao i uočavanje oblika i pojava koje do sada nisu bile proučavane nametnut će potrebu za novim speleološkim terminima, pa je ovaj Rječnik pokušaj da se dokumentiraju termini speleološke sadašnjosti. Kako završno navodi autor, svaka eventualna sugestija za nadopunu Rječnika bit će dobro došla.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon