OBJAVLJEN PRVI ZNANSTVENI RAD O ZAGREBAČKOM POTRESU

Tekst: Geosciences/Panopticum

Foto: HGI

Prvi znanstveni rad o potresu u Zagrebu koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine objavljen je na mrežnim stranicama znanstvenog časopisa Geosciences. U radu, je između ostalog, priložen i 3D model te video animacija potresnog slijeda u prvih 24 sata nakon glavnog potresa. Potresi su nastali zbog aktivacije sustava rasjeda duž kojih je došlo do kretanja velikih blokova stijena u podzemlju sjeveroistočnog dijela grada Zagreba i planine Medvednice. Sustav rasjeda je aktiviran pomakom na glavnom rasjedu koji je uzrokovao oslobađanje energije nakupljane u stijenama tijekom 100-godišnjeg naprezanja, kojeg u gornjim dijelovima zemljine kore uzrokuje kontinuirano kretanje dubokih litosfernih ploča.

Preliminarno 3D modeliranje Zagrebačkog potresa osmišljeno je u okviru suradnje multidisciplinarnog tima seizmologa i geologa na projektu Hrvatske zaklade za znanost GEOSEKVA.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon