OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ O LJUDSKIM PRAVIMA ZA 2018.

Tekst: B. Dobrijević

Foto: www.ombudsman.hr

Nakon višegodišnjih kašnjenja, Hrvatska je i dalje bez temeljnih javnih politika zaštite i promocije ljudskih prava, poput Nacionalnog plana zaštite i promocije ljudskih prava, Nacionalne politike ravnopravnosti spolova i drugih javnih politika. Hrvatska je propustila ratificirati važne međunarodne konvencije poput Europske socijalne povelje i UN-ove Konvencije o sprječavanju prisilnih nestanaka. Kraći je to rezime izještaja Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2018. godinu koji pruža uvid u kršenja, probleme, izazove i prijepore u području zaštite i promicanja ljudskih prava koji su obilježili 2018. godinu, a koji je objavila Kuća ljudskih prava Zagreb.

Izvještaj pokazuje da je trend snažne društvene polarizacije na konzervativne i liberalne vrijednosti nastavljen i u 2018. godini. Na društvenu polarizaciju dodatno su utjecale referendumske inicijative, zatim stanje u medijima i javnoj TV, te pritisci kojima su novinari izloženi zbog sudskih postupaka. Na udaru negativnih društvenih tendencija u 2018. godini su se našli prava na reproduktivno i seksualno zdravlje žena, prava LGBT osoba i prava nacionalnih manjina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon